In het kader van de Nationale Klimaatweken (die tot en met 6 november duren) houdt de gemeente de jaarlijkse compostdag op zaterdag 10 oktober. Inwoners (die zich wel moeten legitimeren) kunnen dan maximaal vier gratis zakken (van 20 liter) compost gratis halen bij de gemeentewerf aan Langs de Werf 10 (bedrijventerrein Legmeer), die van 8.30 uur open is. Daarmee zegt de gemeente ook haar inwoners te willen bedanken voor het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval. 

Men krijgt dan ook een zaadmatje aangeboden, ter vervanging van een tegel in de tuin, zodat regenwater makkelijk de grond in kan. Er ligt een zaadmatje klaar voor de eerste 400 bezoekers.

Volgens wethouder Floor Gordon (Afvalbeheer) is de hoeveelheid ingezameld GFT de laatste jaren verdubbeld. “Bij de introductie van de groene (mini)container in 2009 werd er 22 kg GFT per persoon ingezameld, vorig jaar bijna 50 kg.” Ingezameld GFT gaat naar verwerkingsbedrijf De Meerlanden dat er onder andere groen biogas, compost en warmte van maakt. Compost zorgt voor een gezonde en vruchtbare bodem van (moes)tuinen.

‘Duurzaamheid leeft’

In de Klimaatweken zijn er in Amstelveen veel duurzame activiteiten, maar wegens Covid-19 geen andere jaren massaal bezochte Dag van de Duurzaamheid. Volgens wethouder Floor Gordon leeft duurzaamheid in Amstelveen en vragen inwoners en bedrijven geregeld om informatie over hoe zij kunnen verduurzamen. Vandaar de op beide doelgroepen gerichte duurzame acties.

Vorig jaar zijn er 400 huishoudens zonnepanelen geïnstalleerd en wordt er 669.000 kilo CO₂ extra per jaar bespaard, via een collectieve inkoopactie, die ook nu wordt gehouden. Bedrijven met een groter dak dan 1.000 m² kunnen gebruik te maken van een gratis dakscan. “Die geeft inzicht in het aantal te realiseren panelen en het bijbehorende verdienmodel”, zegt Gordon.

Westwijk

Westwijk krijgt een tegelservice als pilot op 2 november, waarvoor men zich van 21 tot 28 oktober kan aanmelden. Men kan dan gratis de tegels uit de tuin op laten halen door de gemeente. Voorafgaande aan deze actie ontvangt men in de wijk op 21 oktober een flyer met alle informatie erover. Geïnteresseerde inwoners kunnen zich vervolgens tot 28 oktober aanmelden voor de Tegelservice. De tegels worden op een klimaat neutrale wijze afgevoerd en verwerkt en de inwoners krijgen in ruil voor de tegels een attentie voor in de tuin. Na deze pilot is het de bedoeling dit aan heel Amstelveen aan te bieden.

Startbijeenkomst

Officieel starten de Nationale Klimaatweken met een bijeenkomst voor het Amstelveense Midden- en Kleinbedrijf (MKB), waarvoor Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, Ondernemersvereniging Amstelveen en gemeente Amstelveen.

Sustainable Development Goals (SDG) vraagt de ondernemingen een Action Scan uit te laten voeren. Zij krijgen advies op maat over hoe zij de bedrijfsvoering kunnen verduurzamen. Bedrijven die interesse hebben in de scan kunnen zich aanmelden via ondernemersloket@amstelveen.nl voor de startbijeenkomst op dinsdag 20 oktober.

Auto

De gemeente raadt wegens het coronavirus inwoners aan zoveel mogelijk met de auto te komen, waarin zij kunnen blijven zitten. Medewerkers reiken ook gratis doorzichtige plastic zakken uit voor het sorteren van plastic verpakkingsmateriaal, metaal / blik en drankkartons (PMD).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.