Home Uitgaan en Cultuur Gemeente: geen zicht op geld Cobra

Gemeente: geen zicht op geld Cobra

1
132

De gemeente heeft voor het Cobra Museum bijna 1,4 miljoen in de cultuurbegroting opgenomen voor de jaren tot en met 2027. Het vierde kwartaal van de subsidie van dit jaar (€ 319.000) is inmiddels uitgekeerd. Een zogeheten Masterplan van het museum, waarvoor het o.a. twee externen inhuurde, wordt op maandag 6 november bekend en op woensdag 15 november vindt er een zogenaamd ‘raadsgesprek’  plaats.

Op woensdag 29 november neemt de gemeenteraad over het plan van het in financiële problemen verkerende museum een beslissing.

Brainstorm

Hoewel de gemeente twee zogeheten ‘brainstormsessies’ faciliteerde, waar onder meer input voor het Masterplan werd geleverd, ook door de externe specialisten, schrijft cultuurwethouder Herbert Raat aan de gemeenteraad in wezen geen zicht te hebben op de financiële ontwikkelingen bij het Cobra Museum. Bekend is wel dat het met Serra Holding BV van Marius Touwen een leningsovereenkomst heeft gesloten, maar daarover zegt het college niets te weten. Behalve de faciliterende rol weet de gemeente ook niets van de brainstormbijeenkomsten.

Rendement

De lening van Serra loopt tot 2025, met de mogelijkheid tot verlenging. Er bestaat geen zicht bij de gemeente op de aflossing en eventuele rentebetalingen. Serra gaf ook een kredietfaciliteit voor het dit jaar verwachte verlies van € 450.000. Daarbij komt misschien nog terugbetaling van € 202.500 provinciale noodsteun, over de coronatijd, maar het Cobra Museum heeft gevraagd die niet terug te hoeven betalen.  Dat is volgens B en W een risico.

De gemeente heeft een vordering op het museum van € 541.000, onder meer wegens achterstallige huur. Volgend jaar verwacht het Cobra Museum een betere rentabiliteit, onder meer omdat de tentoonstellingskosten met een miljoen worden verlaagd.

1 COMMENT

  1. “Daarmee komt misschien nog terugbetaling van € 202.500 provinciale noodsteun, over de coronatijd, maar het Cobra Museum heeft gevraagd die niet terug te hoeven betalen.”

    Deze zin begrijp ik niet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.