De brandweer wil dat inwoners in elk geval thuis zijn als zij hun elektrische (snor) fietsen opladen in een berging. Sommige mensen nemen hun fiets zelfs mee naar hun appartement, zei een brandweerman donderdag. Het onderwerp sneed onder meer raadslid Menno van Leeuwen (VVD) aan tijdens een zogeheten ‘raadsgesprek’ over veiligheid en openbare orde, geleid door burgemeester Tjapko Poppens.

Het schip langs de Waddeneilanden, waarop tientallen in brand gevlogen en dagenlang niet te blussen elektrische auto’s stonden, was een van de aanleidingen.

 Onbeheerd

Met informatie probeert de brandweer inwoners te wijzen op het gevaar van onbeheerd opladen in een rijtjeshuis, appartement of berging van elektrische vervoermiddelen. Fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA) zag in ondergrondse garages ook gevaren, gezien het toenemend gebruik van elektrische auto’s, wat de gemeente overigens stimuleert. Overigens kwam niet alleen de brandweer aan bod. Tot de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland behoren ook de politie en hulpdiensten op het gebied van de zorg.

Cybercrime

Woninginbraken, diefstal van (snor) fietsen en brommers nemen af of blijven dit jaar ongeveer gelijk, meldde Poppens, maar de cybercrime neemt niet alleen in Amstelveen maar overal in het land toe. Een dan is er de phising, waaraan vaak babbeltrucs  ten grondslag liggen en vooral ouderen de slachtoffers zijn. “Daar is niet veel aan te doen”, zei de burgemeester. Communicatie door de politie lijkt een van de weinige middelen.

Ondermijning, zeg maar dat de onderwereld zich in de ‘bovenwereld’ manifesteert, wat bijvoorbeeld tot witwassen leidt, is een van de misdrijven waartegen die Amstelveen en heel de Nederlandse overheid

strijdt. De aangiftebereidheid moet nog steeds worden vergroot, zei Poppens. Intussen blijken volgens hem het aantal steekincidenten met messen op scholen nihil, vooral door het bespreekbaar te maken. Maar scholen zeggen niets over de openbare ruimte, gaf hij toe.

Interventie

Intussen is het zogeheten ‘interventieteam’, bestaande uit gemeentelijke handhavers en ex-politiemensen, krachtens een motie van de gemeenteraad breder inzetbaar dan alleen voor woninginbraken. Voor dat laatste werd het ooit gevormd voor de duur van drie jaar. De raad drong aan op verlenging en verbreding.

Becker vroeg of het politiebureau aan Maalderij (bij Bovenkerk) niet opnieuw open kan. Het wordt nu alleen voor opleiding van politiemensen gebruikt. Maar er is geen behoefte aan bij de bevolking voor het doen van aangiften, zei burgemeester. Als er continu iemand moet zitten voor eventuele aangiften, die slechts zelden komen, betekent dat wel een aanslag op de nu al beperkte capaciteit. “En we willen meer politie op straat zien”, zei Poppens. Overigens is het hoofdbureau in het Stadshart vrij oud. De vraag is of dat moet worden gerestaureerd of vervangen. De wijken die er in de gemeente bijkomen, zoals Nieuw Legmeer en De Scheg, spelen daarbij ook een rol. Sinds kort is de leiding van het politionele basisteam voor Amstelveen in handen van  Lindie Smelt en Peter Kroonstuiver. “Wij hebben burgers nodig om misdaad te bestrijden”, zei Smelt. Zij doelde vooral op informatie van de bevolking.

Personeel brandweer

 Alfred van Dijk is sectormanager brandweerzorg van de Veiligheidsregio. De oud-politiefunctionaris vertelde dat bij de brandweer de bezettingsgraad onder druk staat. In Amstelveen, dat de modernste kazerne van de Veiligheidsregio heeft, zijn veertig beroepsmensen bij het korps en 35 vrijwilligers. Daarnaast beschikt het over een jeugdbrandweer van achttien leden. Er werd tot nu toe dit jaar voor 655 incidenten uitgerukt, althans tot en met woensdag. Het personeelsbeleid wordt wel gemoderniseerd. Men kijkt bijvoorbeeld meer naar talent voor een bepaalde functie dan naar anciënniteit. Ook de instroom wordt daardoor anders, zei Van Dijk.

Sociaal team

Verwarde mensen, die onder meer de politie veel werk bezorgen, heten nu ‘inwoners met onbegrepen gedrag’. Dat bleek uit wat een medewerkster van het sociaal team vertelde. Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) behoren daartoe, waaronder dementerenden. Het team bestaat uit een aantal professionals en verder vrijwilligers. De  burgemeester deelde mee dat hij, soms ’s nachts gebeld, kan besluiten een crisismaatregel te nemen en betrokkenen van hun vrijheid te beroven.  Maar dat geldt alleen voor de crisissituatie. Het sociaal team beweegt zich op het snijvlak van zorg en veiligheid, zei een medewerkster. “Maar zonder politie kunnen wij niet. Wij hebben elkaar hard nodig.” Zij zag het respect hebben voor elkaars professie als de oplossing. Overigens noteerde men dit jaar al 214 casussen in Amstelveen; voornamelijk waren de betrokkenen tussen de 41 en 65 jaar oud. In het sociaal team blijk veel aan de hand. Veiligheid en zorg gaan in wezen hand in hand. Maar de politie heeft al gebrek aan capaciteit…

11 REACTIES

 1. Dit is wel een pleerol vol open deuren intrappen.
  Ik wil weten wat het beleid gaat worden en niet het zoveelste plannetje.

  Kijk zo’n interventieteam is een concreet iets.
  Overigens eigenlijk een belachelijk iets . Onder Rutte& kompanen landelijk kapot bezuinigd en gereorganiseerd en lokaal door diezelfde VVD weer opgezet.

 2. “Overigens is het hoofdbureau in het Stadshart vrij oud. De vraag is of dat moet worden gerestaureerd of vervangen.”

  De wonderlijke locatie van het politieministerie aan een niet-doorgaande weg is één van de vele fouten die destijds bij de indeling van het Stadshart zijn gemaakt.

  Gebouwen hoeven niet helemaal te worden gesloopt om ze een andere bestemming te geven.

  • Ach, toen bestond de gemeentepolitie en het Plein 1960 nog. Het politiebureau lag toen tussen wat later de A9 werd. Had u toen maar geageerd, voorziende hoe het allemaal zou lopen. Het Amstelveens Weekblad, waar ik toen werkte, besteedde er een special aan. Niemand had zo’n zestig jaar geleden kritiek. Was u er maar geweest……

 3. Ook 60 jaar geleden had niemand kritiek en daarom zitten wij nu nog steeds opgescheept met de vele stedenbouwkundige fouten van toen, zoals een stadscentrum zonder binnenring maar wel met een doorgaande rijksweg zonder tunnel en een politieministerie op een onbereikbare plek.

 4. “Maar er is geen behoefte aan bij de bevolking voor het doen van aangiften, zei burgemeester.” Hoe denkt u dat dat komt, meneer de burgemeester (VVD).

  • Daar kan ik wel antwoord op geven. Een aantal jaren geleden had ik een tas met wat waardevolle papieren gevonden. Ik kreeg de keuze alles zonder meer achter laten of het digitaal te regelen. Thuis geprobeerd, niet door heen te komen. Wat een kutsysteem, zeg. Toen nog iemand bij gehaald die toch tamelijk handig was met computers . Toen hij klaar was, kon hij zich heel goed voorstellen, dat mensen die niet zo handig zijn daar niet vlot doorheen komen.
   En dan dat geen behoefte doen aan aangifte doen door de burger. Ik geloof dat de hr. Poppens wereldvreemd is. Je moet bijna smeken om aangifte te doen.
   Maar ja terugtredende overheid , hé volgens de VVD& kompanen dan zou alles goed komen. Nou , dat hebben we gezien, wat een kolerezooi zeg op een heel stel punten.

   Is dit populistisch geklets van mij. Ja! Maar de ellende is, dat het nog voor 98% waar is ook.

 5. Een dorp met een “stadshart”… het blijft lachwekkend. Pure grootheidswaanzin, die overigens goed past bij de grootste partij in de gemeenteraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.