Voor bewoners presenteerde donderdag eigenaar Netjes de voorlopige plannen voor een verbouwd winkelcentrum Waardhuizen. Het heeft, behalve een commerciële ook een sociale functie, zeiden de bewoners. Die laatste verminderde sterk doordat enige supermarkt, die van Coöp, vertrok. Maar van de wind kan een ondernemer niet leven, meldde namens Netjes zowel de directie als vastgoedmanager Bart Righarts.

Voor een supermarkt is in het huidige winkelcentrum te weinig ruimte. Door de ontzettend kleine marges moet die om ‘break even’  te draaien minstens € 140.000 omzet per week genereren. Ook wethouder Adam Elzakalai (Economische Zaken) heeft op dat ruimtegebrek in het winkelcentrum eerder gewezen.

Ontmoeting

Met gezelligheid en ontmoeting houdt men geen supermarkt in stand, vond hij ook donderdag. Overigens was Netjes wel tevreden over de samenwerking met de gemeente, die de hand toesteekt op allerlei terreinen. Er was wel een zogeheten wijkcoach van Participe aanwezig, die op het welzijn van de buurt hamerde, maar een winkel- is nu eenmaal geen wijkcentrum, al was de Coöp uitgegroeid tot een ontmoetingscentrum voor de wijk. Maar het winkelcentrum is thans te klein om er goed zijn brood in te verdienen voor een ondernemer.

Vertraging

De er nu gevestigde winkeliers blijven er nog wel even, hoopt Netjes. Zij wachten op de uitbreiding en verbouwing. Die houdt onder meer in de bebouwing van het zogenoemde pleintje tot een ruimte van 1500 vierkante meter voor een supermarkt en de andere winkels (goeddeels in eigen ruimte) daaromheen. “Een  nieuw jasje”, noemde Righarts de vernieuwing. De ingrijpende verbouwing kan binnen twee jaar gereed zijn, mits de bewoners niet met allerlei klachten komen en zo de procedure vertragen. Nog dit jaar kan de vergunning een feit zijn.

Buurtsuper: niet van deze tijd

De infrastructuur is volgens Righarts belangrijk en daar werkt de gemeente voldoende aan mee. “Al komt er maar een kleine Spar”, zei een van de bewoners. Maar geen ondernemer ziet daar brood in. “De buurtsuper lukt niet meer”, reageerde Righarts. Waardhuizen en Middenhoven tellen ruim 13.000 inwoners en dat is voldoende voor een grotere supermarkt. Het vertrek van de Coöp heeft de andere winkeliers in het centrum ook onder financiële druk gezet, maar er zijn nu volgens Righarts diverse partijen geïnteresseerd in de grote ruimte. Raadslid Michel Becker van Actief voor Amstelveen, op wiens initiatief de bijeenkomst was georganiseerd, vroeg zich wel af of Participe er zich vestigen kan, bijvoorbeeld met een koffietent, als die zo begaan is met het welzijn van de buurt.

Parkeren

Parkeerruimte komt er in de straten rond het toekomstige winkelcentrum voldoende, zegt Netjes. Want een van de eisen voor een supermarkt is dat men er wel met de auto moet kunnen komen, zei Righarts, die zelf jarenlang in de wijk woonde. Hij verwacht zelf een zogeheten blauwe zone voor tientallen auto’s in de buurt een heeft van de gemeente gehoord dat die er aan mee wil werken. Verder bieden de straten in de omgeving van het verbouwde winkelcentrum. De andere winkels liggen voor een deel direct aan het parkeerterrein. Dat zijn nu o.a. een groentezaak, kapsalon, snackbar, een kledingherstelshop, fietsenstalling, dierenspeciaalzaak, speelgoedwinkel, een markt voor Indiase artikelen en het bekende Chinese restaurant. Die moeten het allemaal wel uithouden tot de nieuwe supermarkt er komt, liet Righarts weten. Omzetverlies dreigt namelijk, al meende een bewoner te weten dat bijvoorbeeld de kapsalon nog steeds goede zaken doet. En de groenteboer is de goedkoopste van Nederland, vulde een ander aan. Er liggen ook nog 44 parkeerplaatsen aan de Praam, die matig worden gebruikt, vertelde de Netjes-vertegenwoordiger.

In stand houden

De buurt moet helpen het winkelcentrum in stand te houden, vindt Netjes. Door zoveel gericht boodschappen te doen de bestaande winkels. De grotere supermarkt heeft klandizie straks mee. Minstens tachtig procent daarvan woont in de directe omgeving. Aan de Van der Hooplaan, waartoe men nu veelal veroordeeld is, winkelt men uit andere Amstelveense wijken, vertelde Righarts. Volgens hem komt daar minstens tachtig procent van verre. Voor de bestaande winkels doet Netjes heel veel, meldde hij ook. “Wij kopen nog net niet voor hen in. Maar wij hebben nu wel de support uit de buurt nodig. Maak vooral geen bezwaar tegen de plannen. Het commitment van de buurt is belangrijk.” Ter verdediging van de vertrekkende Coöp vestiging zei hij dat die de onderneming net had verkocht aan Plus,  die verder geen heil zag in de te kleine ruimte. Elzakalai: “De seinen staan niet op rood in het gebied om dat weer een volwaardig winkelcentrum te geven.” Maar dat moet dan wel een nieuw jasje krijgen, vindt Netjes.

Foto: Wethouder Elzakalai (rechts) in gesprek met Righarts van Netjes

4 REACTIES

  1. O, O, wat dat Netjes toch veel! Zij doet zelfs een beroep op de bewoners om er te blijven kopen. Toch zullen de bestaande ondernemers een tik van de molen krijgen in die minimaal 2 jaar dat ze moeten wachten op de upgrading.
    Zou Netjes dan ook niet een flinke huurverlaging voor de huidige middenstand kunnen doorvoeren? Ook voor Netjes geldt , beter iets dan niets.
    Trouwens ontzettend laf van vele gemeentes dat zij gewoon meegaan in het concept dat de buurtsuper geen toekomst meer heeft. Vooral omdat zij zo hamert op de zelfredzaamheid van bepaalde groepen in de samenleving. Dat is onmogelijk als een supermarkt ver ligt.

    Ik wil nog wel even kwijt dat dit vorige supermarkt slecht werd gemanaged. Veel produkten over tijd. Sommige personeelsleden die zich nog echt als scholieren gedroegen. enz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.