Hoewel de gemeenteraad zogenaamd ook regionaal bezig is besteedde van de twaalf fracties geen raadslid ooit aandacht aan het feit dat Vattenfall in de achtertuin van Amstelveen, Diemen, de grootste biomassacentrale van het land wilde bouwen. Maar de Raad van State heeft woemsdag ingegrepen en Noord-Holland moet alsnog uitgebreid onderzoek laten doen naar de milieugevolgen daarvan.

Er had niet zonder meer een omgevingsvergunning mogen worden verleend. Zonder een zogenoemd milieueffectrapport. De vergunning werd dan ook door de Afdeling bestuursrechtspraak vernietigd.

Vervuilend

Volgens een idiote redenering liep klimaatpaus Frans Timmermans in Brussel niet warm voor geen CO2-uitstotende kerncentrales en wel voor de meer dan wat ook vervuilende biomassacentrales, die hij (en zijn volgeling minister Rob Jetten) gewoon ‘groen’ verklaarde. Dat ging toch ook de RvS te ver.

Vattenfall exploiteert in Diemen al twee gascentrales en een hulpwarmtecentrale. Daar zou een biomassacentrale bij komen, die jaarlijks maximaal 212 kiloton aan houtpellets verbrandt om warmte te leveren aan huishoudens in Amsterdam, Diemen en Almere. Dat was zelfs de coöperatie Mobilisation for the Environment U.A. (MOB) van Johan Vollenbroek te dol. Die ging tegen de vergunning in hoger beroep.

 Afval

Vollenbroek had vooral milieu bezwaren, waarover je trouwens geen politicus in Amstelveen hoorde, terwijl bijvoorbeeld coalitiepartner D66 toch geen kans laat voorbijgaan om op het klimaat te wijzen. Maar, regio of niet, het houdt ook voor die partij kennelijk bij de grenzen op. Centrale vraag was in het vonnis van de RvS of voor de biomassacentrale een milieueffectrapport opgesteld had moeten worden. Volgens de regels moet er wel een onderzoek naar de milieueffecten komen als in de centrale meer dan 100 ton niet-gevaarlijke afvalstoffen per dag worden verbrand. Noord-Holland vindt dat Vattenfall-houtpellets geen afvalstof zijn, maar RvS dat daar anders over. Volgens de afdeling bestuursrechtspraak In gaf Vattenfall de provincie te weinig informatie over de herkomst van het hout, zodat ontbossing op de loer lag, waarvan de provincie zonder milieurapport niets wist. Noord-Holland moet een nieuw besluit nemen op de vergunningaanvraag van Vattenfall, gebaseerd op onder meer een milieueffectrapport.

3 REACTIES

    • Nee, het klimaat vind ik geen onzin, maar alles wat wordt toegeschreven aan de klimaatverandering (alsof het niet altijd is veranderd) wel. Maar de mens denkt de planeet te redden en daarbij moet Nederland voorop lopen. Laat me niet lachen om niet te huilen…..

  1. Net zomin als de verdediging van ons land kunnen en mogen wij het ‘redden’ van het klimaat aan anderen overlaten. En natuurlijk mogen wij ondertussen niet blijven bijdragen aan de rampzalige opwarming waarvoor al 50 jaar lang werd gewaarschuwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.