Een sonnet van Henriëtte Roland Holst citerend, was de PvdA-wethouder Marijn van Ballegooijen op de gezamenlijke startbijeenkomst met GroenLinks van de  campagne van ‘Verenigd Links’ in het parlement, de ene fractie met Frans Timmermans als lijsttrekker. ‘O, arbeiders, reikt elkaar toch handen’, dichtte Roland Holst destijds. Daar sloot Van Ballegooijen zich donderdagavond in ’t Pluspunt bij aan.

‘Die hebben wij al lang niet meer’, zei een prominente PvdA-er over die arbeiders overigens na afloop. Hij wilde die terug, want de PvdA is voor hen en de minvermogenden opgericht. ‘Groen’ heeft volgens hem nu wel de overhand gekregen.

Eén partij

Overigens werd de van 1869 tot 1952 levende dichteres Roland Holst later communiste en verwisselde zij de SDAP voor de CPN, een van de ‘bloedgroepen’, waaruit GroenLinks ontstond. Maar zij is Marxist levenslang gebleven, constateerde de wethouder, die als student biologie al, komend uit een rood (PvdA) nest, met GroenLinkse jongeren had kennisgemaakt. De laatsten maakten indruk op hem door hun passie, vooral jegens het toen uitgekomen rapport van de Club van Rome. Maar in een van de Amsterdamse stadsdeelraden als PvdA’er terecht gekomenen, had de tegenwoordige wethouder wel met de realiteit te maken dat GroenLinks in de oppositie zat. “Dat is in Amstelveen ook zo”, constateerde hij. Maar de ene partij lonkt nu, bleek uit zijn woorden.

Verschillen

Fractievoorzitter Lennart de Looze van GroenLinks in de gemeenteraad constateerde dat de overeenkomsten groter tussen beide partijen zijn dan de verschillen. Hij was het met de wethouder eens dat het nieuw liberale denken tot een te ver doorgeschoten markteconomie heeft geleid. “De verschillen tussen ons zijn veel kleiner dan met andere partijen”, zei De Looze. Van de PvdA was bestuurslid Dick Loos aanwezig. Maar de bijeenkomst, waar trouwens net iets meer GroenLinks’ers dan PvdA’ers aanwezig waren, werd geleid door bestuurslid Rob Doeve van GroenLinks in Amstelveen. Die had ook de leiding over een ‘meningenspel’, waarbij men een ‘vóór of tegen-tafel’ kon kiezen aan de hand van een viertal stellingen. Vrijwel iedereen  vond dat de combinatie PvdA/GroenLinks de grootste partij bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer zal zijn. “Optimisme is onze plicht en Omzigt heeft tegen die tijd afgedaan”, klonk als verklaring daarvoor.

Slechts twee leden van de nieuwe combinatie waren het er niet mee eens, onder wie de oud-wethouder Paul Reguin van GroenLinks. Over de stelling dat andere partijen zullen proberen de nieuwe aanhang uit elkaar te spelen, was men duidelijk verdeeld; al was een tegenargument dat men de winst daarvan niet zag en werd wel de ‘klimaatdrammerigheid’ van Europese klimaatpaus en lijsttrekker Frans Timmermans genoemd. Intussen waren de meesten voor een nieuwe naam voor de partij, al vonden sommigen dat ‘Verenigd Links’ teveel het links en rechts denken stimuleert. Ook over een kandidatenlijst en fractie die uit evenveel mannen als vrouwen en andere ‘genders’ was men het in meerderheid eens. Alleen twee vrouwen gingen daar tegenin. Een van  hen: “Ik wil gewoon dat de goede personen daarin terecht komen.”

Gedicht

Marijn van Ballooijen sloot zijn korte toespraak af met het volgende sonnet van Henriëtte Roland Holst-Van der Schalk:

O arbeiders, reikt elkaar toch de handen,

legt de lange bittere veete bij;

rept u, rept u, de dagen gaan voorbij,

elke verzwaart het leed, vermeert de schande.

 

Gaat tot uw meesters: zegt dat ge niet wilt

meer op hun folterrad gebroken worden,

u niet wilt schikken in hun duivelsche orde,

die goud stelt boven menschlijk leven. Gilt

 

het uit, schreeuwt het luidkeels van alle daken,

dat de krachten van uw bloeiend lijf,

uw teere ziel, in doodsgevaar geraken.

 

Laat een heilige drift in u ontbrande’ en

vloeibaar maken de liefde die ligt stijf

en star… O verstrengelt uw sterke handen.

8 REACTIES

 1. Johan Bos schrijft dat GroenLinkse jongeren destijds indruk maakten op biologiestudent Marijn van Ballegooijen, vooral door hun passie jegens het toen uitgekomen rapport van de Club van Rome. Dat rapport was echter drie jaar voor Marijns geboorte verschenen en twintig jaar later helaas alweer bijna vergeten nadat het door politiek en pers schamper terzijde geschoven was omdat er niets van zou kloppen. Daarom zitten wij nu in allerlei schaarsten en crises waarvoor in 1972 terecht was gewaarschuwd door de auteurs van Limits to Growth en die van Blueprint for Survival (door mij in 1973 vertaald: Blauwdruk voor Overleving, uitgeverij Contact).

  https://photos.app.goo.gl/4Y8NgAySTj3eJLvG9

 2. Het verhaal over uitputting, vervuiling, verarming en rampzalige opwarming van het klimaat wordt helaas steeds actueler.
  De waarschuwingen van 50 jaar geleden hadden serieus genomen moeten worden.

 3. De echte arbeider bestaat niet meer aldus de lokale PvdA-voorman. Nou die bestaat nog wel degelijk, alleen het zijn niet de mensen die van Ballooijen zich voorstelt bij arbeiders. Hij denkt misschien eerder aan kerels met rouwrandnagels (😂) dan winkelpersoneel, zorgmedewerkers, pakketbezorgers enz. die in onze fraaie gemeente als starter 17 jaar moeten wachten op een woninkje, terwijl er aan de andere kant een woonruimte-overschot is.
  Een gemeente waar bouwgrond niet gebruikt wordt ,omdat het te weinig op zou leveren voor de speculanten. Er valt dus heus nog wel wat te doen en niet alleen op het gebied van milieu.
  Maar ja het is een positieve zaak dat deze twee partijen samengaan. Politiek gaat altijd nog om groot en niet om gelijk.

  • Hij zei niet dat die niet bestaat, maar dat de PvdA die is kwijt geraakt. Daarom wilde hij er naar terug. Er staat: ‘Die hebben wij al lang niet meer’, zei een prominente PvdA-er over die arbeiders overigens na afloop. Hij wilde die terug, want de PvdA is voor hen en de minvermogenden opgericht. Overigens moet je in meer gemeenten wachten op een huis, bijvoorbeeld in Amsterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.