Het Cobra Museum vindt dat het Amstelveen op de kaart heeft gezet en in de 27 jaar van haar bestaan de kunst en cultuur in de stad toegankelijker maakte. Dat liet het de gemeenteraad weten. Het ontkent de zorgelijke toestand van de financiën niet, maar wil samen met Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad een oplossing vinden voor een ‘een nieuwe meerjarige samenwerking’ met de gemeente. Daarom moet de raad de garantie goedkeuren voor de banklening, vindt het museum.

Het wijst er op dat 75 jaar geleden de Cobra-beweging werd opgericht, een jubileum dat in de programmering wordt gevierd. Maar ook dat de reserves vrijwel op zijn. Het museum wijt dat aan de coronacrisis. De financiële problemen zouden van tijdelijke aard zijn. Cobra hoort bij Amstelveen, vindt het museum.

Economie

Volgens het museum begrijpt het wel de zorgen van de gemeente, maar het dringt er bij de gemeenteraad op aan B en W tot de orde te roepen en de garantstelling voor de bank nu af te geven en niet uit te stellen. “Het Cobra Museum is zich ervan bewust dat extra stappen moeten worden ondernomen en denkt al over maatregelen om de financiële stabiliteit op lage termijn structureel te borgen”, schrijdt het.  “Hierover blijven we graag in de gesprek met de gemeente.”

Volgens het Cobra Museum is het ook van economisch belang voor Amstelveen. De gemeente draagt 40% bij aan de begroting, zegt het. Maar 60% komt van bezoekers, Vriendenloterij, Cobra Business Club en Cobra Founders. “Het landelijke beeld van vergelijkbare musea in andere gemeenten laat een omgekeerde verhouding zien.” Volgens het museum heeft het in 2021 € 3,8 miljoen en vorig jaar € 1,5 miljoen bijgedragen aan de lokale economie. “De gemeentesubsidie is daarmee een gezonde investering in de lokale economie en nationale reputatie van Amstelveen.”

Verhaal

Volgens het museum wordt uit Amstelveen het verhaal over de Cobra-beweging verteld. “Om mensen te boeien, betekenis te geven, te inspireren en te troosten. En om samen die grenzeloze vrijheid te beleven. Dat gebeurt in wisselende collectie- en tijdelijke tentoonstellingen én door een breed scala aan evenementen, activiteiten, workshops.”

15 REACTIES

 1. In essentie zou dit toch een simpel economische verhaal moeten zijn: onvoldoende bezoekers/inkomsten betekent geen levensvatbaarheid. Kan mij toch niet voorstellen dat de OZB nog meer omhoog gaat om een niet rendabel museum overeind te houden.

  • Cultuur kun je natuurlijk niet vergelijken met een simpel economisch verhaal. Dat mag heus wel wat kosten, maar het moet wel enigszins in verhouding staan met de kosten en het draagvlak onder de bevolking. Dat is bij het Cobra buiten proporties, maar als je het gaat vergelijken met het wel of niet verhogen van de OZB ben je ronduit een botte boer. Huiseigenaren die de waarde van hun bezit idioot hebben zien stijgen de afgelopen 30 jaar zeg! En ook nog flink hebben kunnen profiteren van de HA voor zeker een 15 jaar.

   • Onze communist kan het niet laten met zijn agitprop, dat stijgen van de waarde valt best mee, gezien alle pieken en dalen, en de HA is al heel lang niet meer aftrekbaar.

 2. Let maar op: de VVD staat straks gewoon weer klaar met de subsidieportemonnee om de voornamelijk liberale museumbezoekers (lees: VVD-vrinden) ter wille te zijn.

 3. “60% komt van bezoekers, Vriendenloterij, Cobra Business Club en Cobra Founders.“

  Hoeveel komt nu eigenlijk van bezoekers?

  Welke activiteiten kunnen nu niet financieel worden gesteund doordat Cobra het geld daarvoor opslokt?

  In democratie, politiek en bestuur gaat het om keuzen. Welke zijn die, in dit geval?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.