Bij de Dorpsraad in Nes aan de Amstel staat buurtschap en het gelijknamige café ‘De Zwarte Kat’ in het centrum van zijn belangstelling. Maar het is volgens de Dorpsraad een kwestie van ‘on hold’. Op z’n vroegst in september komt er een provinciale uitspraak over de gemeentelijke aanvraag van een ontheffing van de Provincie voor de bouw.
De gemeente wilde op de plek van het café drie villa’s laten bouwen.
Ontheffing
De gemeenteraad had voor de ‘herontwikkeling’ al een wijziging van het bestaande bestemmingsplan vastgesteld, maar Dorpsraad en bewoners van de buurtschap sleepten de gemeente voor de Raad van State. Die haalde een streep door plannen. In het vonnis stond dat de gemeente verzuimd had een ontheffing te vragen aan de provincie voor de bouwactiviteiten. De provincie gaat er namelijk vanuit dat er in beginsel in het groene gebied niet mag worden gebouwd, tenzij met provinciale toestemming.
Stedelijk
Eigenlijk hadden Dorpsraad en bewoners van de buurtschap liever gezien dat de RvS het betreffende gebied ‘landelijk’ had verklaard. De gemeente noemde het ook altijd zo, maar noemde het in verband met de op til zijnde bebouwing plotseling ‘stedelijk’. Maar er mag in elk geval niet zomaar gebouwd worden, besloot de RvS.
Aanvraag
De gemeente heeft nu bij de Provincie een ontheffing aangevraagd, zoals de Raad van State had uitgesproken. Dorpsraad: “In de uitspraak is zeer duidelijk aangegeven dat de gemeente het huidige bestemmingsplan niet mag aanpassen om de bouw van drie te kapitale villa’s te realiseren. De ontheffing is aangevraagd onder druk van de projectontwikkelaar die meent dat de gemeente Amstelveen nog niet aan haar inspanningsverplichting voldaan had.”
De Bewonerscommissie heeft inmiddels navraag gedaan bij de Provincie naar de status van de aanvraag. Die zei dat het nieuwe Provincie Bestuur dit in behandeling gaat nemen. Op z’n vroegst in september wordt het vervolg en de planning duidelijk.
Foto: amstelveenweb.com
Ik zit mij wel eens af te vragen wie er persoonlijk belang in de gemeente bij heeft dat die drie wangedrochten worden gebouwd. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat bestuurlijk/ politiek Amstelveen algemeen- en persoonlijk belang door elkaar haalt.
In Amstelveen is netwerkcorruptie normaal.
“Waarom komen burgers in opstand tegen hun bestuurders? Een van de redenen: netwerkcorruptie. Maar wat is dat? Willeke Slingerland, lector Weerbare Democratie aan de Saxion Hogeschool in Enschede, geeft uitleg.
Wat is netwerkcorruptie precies?
‘Netwerkcorruptie is een fenomeen waarin mensen die elkaar kennen, op lokaal of op nationaal niveau, een exclusief netwerk vormen dat anderen uitsluit. De leden zijn zeer loyaal en solidair en laten geen kritiek toe. Dat staat haaks op de beginselen van de democratie, zoals openheid, transparantie, eerlijkheid en toegankelijkheid. Vandaar het woord corrupt. De netwerken ontstaan onbewust en organisch, over lange tijd, waarin ze steeds sterker worden.’
Je vertelt dat netwerkcorruptie subtieler is dan vriendjespolitiek en niet enkel beperkt is tot ‘voor wat hoort wat’. Hoe zit dat?
‘Het gaat echt om een kluwen van mensen, die – soms impliciet – aan elkaar denkt. Het gaat niet om dienst en wederdienst, maar er is een constante en structurele wisselwerking tussen het netwerk en het individu. Als je tot het netwerk behoort, krijg je bijvoorbeeld als eerste over grote aanbestedingen van de gemeente te horen.”
Bron:
https://www.bnnvara.nl/artikelen/wat-is-netwerkcorruptie-en-hoe-bedreigt-het-onze-democratie
Die dure huizen worden vast niet voor VVD-stemmers gebouwd. Waarschijnlijk komen hier bijstandsgerechtigden te wonen.
“De gemeente noemde het ook altijd zo, maar noemde het in verband met de op til zijnde bebouwing plotseling ‘stedelijk’.”
Typisch voorbeeld van een onbetrouwbare gemeente. Burgers, wees steeds op je hoede, want je wordt belazerd waar je bij staat.
Als een overheid, plotseling een stuk grond als stedelijk wordt bestempeld terwijl al het omringende gebied door de provincie als landelijk wordt omschreven dan is het voor ieder weldenkend mens duidelijk dat dit zaakje stinkt naar corruptie.
Als rechtgeaarde sociaal-liberaal zou ik me dan ook verre van dit zaakje willen houden.
VVD-ers zorgen gewoon goed voor zichzelf en elkaar. Daarom stem ik VVD. Wat is daar mis mee?
Daar is alles mis mee, sukkel!
Daarom gaat het zo goed met de toeslagen, belastingen, Groningen, volkshuisvesting, “zelfstandig “wonende bejaarden, zorg, uitgeklede justitie, immigratie, maar voor de rest is het prima de luxe.
Het is nooit goed als ėén zienswijze 20 jaar de boventoon voert. Daar beginnen zelfs sommige VVD’ers achter te komen.
De meesten interesseert het geen malle moer. Als zij hun hypotheekje maar af kunnen lossen.
Na ons de zondvloed. Zou een leuke titel zijn van het verkiezingsprogramma van de VVD.
Helaas geldt dat niet alleen voor de VVD. Ook andere partijen hebben zich de laatste 15 jaar beschamend opgesteld. Bij de PvdA zou hun steun aan het ouderenbeleid (;eerder afbraak in 2016) hun het schaamrood op de kaken moeten brengen. Ik hoop dat ze dat nu heel goed begrepen hebben.
Die unieke plek aan de Amstel had een publieke functie die de regerende liberalen nu willen privatiseren.