Burgemeester Tjapko Poppens bezocht dezer dagen de honderdjarige C. de Vries in het Huis aan de Poel. Daar waren om zijn verjaardag te vieren ook zijn kinderen bij, om het glas te heffen op zijn eeuwfeest.

Omdat het in Ouderkerk, waar hij was geboren, door razzia’s niet meer veiling was, ging hij in 1943 bij een zus in Wageningen wonen. Maar ook in Wageningen ontkwam hij niet aan het Arbeidsbureau, dat hem tewerk stelde in fabriek in Duitsland, in de omgeving van Hagen.

KLM

Na daar te zijn gevlucht, spoedde hij zich opnieuw naar Wageningen, waar hij vervolgens onderdook bij de ouders van een vriend. “Ik heb daar zeer angstige momenten meegemaakt tijdens Operatie Market Garden”,  vertelde hij. Na de oorlog werkte hij bij plantsoenendienst gemeente Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen), daarna  dertien jaar bij de dienst Bedrijfsbeveiliging van de KLM, later twee jaar als portier / beveiliger bij het aan aanbouw zijnde VU-complex en tenslotte tot zijn tot VUT-pensionering bij de ABN-AMRO bank.

Politie

Na de bevrijding heeft hij zich aangemeld bij “steunt wettig gezag” en na de intensieve opleiding (volledig in de vrije tijd gedaan) werd hij toegelaten als reservist bij de gemeente politie. Als onbezoldigd ambtenaar werd hij toen beëdigd door de teruggekeerde burgemeester Haspels. Ook kerkelijk was hij actief. Voor de Nederlands Hervormde Gemeente in Amstelveen was hij onder meer ouderling in de jaren ‘60, ’70 en ’80.  Daarnaast was hij kinderkerkonderwijzer en heeft hij die kinderkerk in de Julianaschool in de jaren zestig en zeventig geleid. Ok had hij onder meer onbezoldigd ambtenaar de volgende functies: Voogd voor schoonzusje Jaantje (Down syndroom), zij woonde in Huize Stameren te Maarn; Ouderraad Huize Stameren (jaren ’80 ‘90); Cliëntenraad Nieuw Vredeveld (toen hij daar woonachtig was); Cliëntenraad ’t Huis aan de Poel (toen hij daar woonachtig was). Zowel voor als na zijn pensionering maakte hij veel vakantiereizen in zomer en winter naar o.a.  Duitsland, Polen, Tsjechië, maar vooral naar Oostenrijk. In 1986 is De Vries verhuisd naar Andijk en later naar Breezand. In 1996 kregen hij en zijn vrouw een zeer ernstig auto-ongeluk, waardoor beiden zwaar gewond raakten. Sinds 2005 keerde hij terug in het vertrouwde Amstelveen. Eerst in Nieuw-Vredeveld en nadat dit een verpleeghuis werd, verhuisd naar ’t Huis aan de Poel.

3 REACTIES

  1. De verzorgingshuizen moeten terug komen. Het “zelfstandig wonen” van hoogbejaarden is een misdaad in dit land van overvloed?

  2. Als je zo oud wordt is dat je eigen verantwoordelijkheid, vind ik als VVD-stemmer. Het kan toch niet zo zijn dat de overheid zich moet gaan bezighouden met de behoeften van honderdjarigen.

    • Volkomen gelijk, want dan heb je toch zeker een voltooid leven!

      Nou, ik wens deze meneer nog een lange tijd , dat hij er nog lol in heeft.

      Overigens wie is nou die 100 jarige?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.