Omdat de oorlog in Oekraïne voortduurt en het inmiddels winter is, ziet de gemeente geen kans de vluchtelingen vandaar naar huis te sturen. De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne wordt dus voortgezet. Ook doet het Rijk een dringend beroep op gemeenten om ook andere groepen ontheemden op te vangen, via de zogenaamde spreidingswet, die geen dwangwet mag heten.

De gemeente handelt intussen volledig overeenkomstig wat VVD-staatssecretaris Van den Burg wil en neemt dus versneld statushouders op; ook start de gemeente een inventarisatie ‘naar de mogelijkheden voor opvang van asielzoekers’.

670 Oekraïners

Op dit moment verblijven hier circa 670 vluchtelingen uit Oekraïne, van wie ongeveer 350 op kosten van de gemeente in hotels en zeventig in een tijdelijke noodopvanglocatie. Bij gastgezinnen verblijven circa 250 vluchtelingen. Onlangs heeft de Europese Unie besloten het tijdelijk verblijfsrecht van vluchtelingen uit Oekraïne te verlengen tot en met maart 2024. Op basis daarvan heeft de gemeente de overeenkomsten met de hotels waar de vluchtelingen uit Oekraïne verblijven, verlengd tot 1 januari 2024. Ook de overeenkomsten met instellingen die de vluchtelingen ondersteunen – zoals huisartsenzorg, Participe en Vluchtelingwerk – zijn verlengd. Focus in 2023 komt meer te liggen op zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving en minder op opvang, zegt de gemeente.

Statushouders

Het Rijk verplicht gemeenten statushouders (vluchtelingen die in Nederland verblijfstatus kregen) op te vangen naar rato van het aantal inwoners. Om hun uitstroom uit asielzoekerscentra te bevorderen en daarmee plekken vrij te maken voor asielzoekers wil het Rijk dat gemeenten versneld statushouders opvangen. Amstelveen voldoet volgens de gemeente ruimschoots aan de taakstelling van het Rijk. Voor de tweede helft van 2022 is het aantal statushouders voor Amstelveen met 34 naar 104 personen verhoogd. De gemeente vond voor allen huisvesting.

Opvang asielzoekers

In februari 2023 treedt naar verwachting de Spreidingswet in werking, die beoogt asielzoekers gelijkmatig over alle gemeenten in Nederland te verdelen. Amstelveen zou volgens een eerste indicatieve berekening van de provincie Noord-Holland uitkomen op circa 350 asielzoekers. De gemeente startte een inventarisatie gestart naar de mogelijkheden voor opvang in onze gemeente. Om de druk op omliggende wijken en voorzieningen beheersbaar te houden gaat de voorkeur uit naar twee (kleinere) opvanglocaties. De gemeente zegt het belangrijk te vinden dit proces zorgvuldig uit te voeren en de gemeenteraad en inwoners tijdig bij dit proces te betrekken. Het realiseren van locaties vraagt volgens haar veel voorbereidingen. Zij verwacht dat die niet eerder dan november 2023 gereed is.

1 REACTIE

  1. Om draagvlak voor statushouders onder vele mensen te creëren zal de gemeente wel meer woonruimte in de sociale sector moeten maken. Zo niet, zal de vreemdelingenhaat alleen maar toenemen. Dit kan helaas niet marktconform , een woord waar onze Floor Gordon gek op is. Ook zullen de opvangplekken ook nu eens niet in sociaal kwetsbare buurten gemaakt moeten worden maar ook in een bijvoorbeeld een Elsrijk.
    De hr. Bos praat over 104 statushouders, maar dat zegt mij niet zo veel. Het aantal woonruimtes wat men hiervoor reserveert zegt mij veel meer, want je hebt statushouders die alleen zijn, maar ook hele families.
    Overigens vind ik een spreiding van asielzoekers veel verstandiger. Ook zou ik een lobby op zetten dat asielzoekers tijdelijk werk ( net zoals Oekraïners)mogen accepteren met minimumloon opdat zij kost en inwoning kunnen betalen, want wat ik heb begrepen van asielzoekers vonden zij het maandenlange wachten in de AZC’s het meest frustrerend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.