De gemiddelde burger mag dan totaal niet meer weten wat de overheid – van Den Haag tot gemeente –  doet om die te beschermen, waardoor hij / zij die vooral als vijand ziet, de gemeenteraad deelde als doekje voor het bloeden vrijdag op de markt kerstballen uit.

De politiek zegt daarmee haar ‘zichtbaarheid in de stad’ te willen vergroten, door ‘op een laagdrempelige manier met inwoners in contact komen’. En natuurlijk die inwoners fijne feestdagen te wensen.

Vergaderen

Hoewel er door een nieuwe vergaderstructuur van de gemeenteraad (met vier of vijf bijeenkomsten op een avond) de afstand tussen politiek en burger alleen maar groter werd, is het thema voor het komende jaar participatie. De gemeente zegt dat de raad volgend jaar op diverse manieren inwoners te willen uitnodigen voor een gesprek over de ontwikkelingen in de stad. Daarbij worden de bewoners betrokken, zegt de gemeente. Zij houdt vol dat de gemeenteraad het hoogste bestuursorgaan in de gemeente is. Maar van enig politiek verschil blijkt alleen iets in de verkiezingstijd. Daarna zijn alle twaalf fracties het in de meeste gevallen met elkaar eens. Nou ja, de SP en GroenLinks liggen wel eens dwars.

Coalitie

En het gaat er natuurlijk ook om wie de coalitie vormen, waarop B&W zijn gebaseerd. Die partijen (VVD, D66 en PvdA, met Goed voor Amstelveen als gedoogpartner (omdat de VVD deze ronde twee zetels miste om de meerderheid vormen). In Amstelveen lijkt, net als landelijk trouwens, D66 de meeste inbreng te hebben. Die zorgt er voor dat zij wel de onderwijspartij blijft en in duurzaamheid achter allerlei wijsneuzen aanloopt die voorspellen dat het gedaan is met de schepping in 2050, als de mensheid niet zelf ingrijpt. De wetenschappers die het daar niet me eens zijn, worden als dementerenden of complotdenkers terzijde geschoven en ziet men ook niet aan de talkshowtafels.

De gemeenteraad bestaat uit 37 raadsleden die afgelopen maart bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn gekozen als volksvertegenwoordigers van Amstelveen, roept de gemeente met oog op de marktdag, waar de eenheid van politieke standpunten werd gedemonstreerd.

Kerstbal

O ja, die uitgedeelde rode kerstbal was een uniek exemplaar met het logo van de gemeente. Ondanks de regen waardeerden bezoekers van het Stadshart de actie en vonden zij het leuk om met de raad en de burgemeester het gesprek aan te

gaan en een klein presentje te krijgen, zegt de lokale overheid. Waarover die gesprekken gingen, blijft een geheim. Dat is de gemeentelijke interpretatie van participatie, het thema dus van volgend jaar. Maar wie een suggestie heeft mag dat aan de gemeenteraad laten weten (website amstelveen.nl of via raadsgriffie@amstelveen.nl). Op de website staan ook alle individuele contactgegevens van de gemeenteraadsleden, meldt de raad. Maar wie iets anders wil dan de coalitie of de politiek komt niet ver, moet hij weten.

5 REACTIES

  1. De feestelijke glazen kerstballen werden door de medewerkers van het griffiekantoor aangeschaft met belastinggeld, dus met het geld dat via OZB enzovoort jaarlijks binnenstroomt in de gemeentelijke kas.

    Niet alleen de burgemeester, maar ook de griffier en de aanwezige raadsleden van GroenLinks, ChristenUnie, D66 en Actief voor Amstelveen etc. even vergeten de lokale pers in te lichten van hun goede christelijke daad en dat komt steeds vaker voor in Amstelveen. Het gezelschap vertoont steeds meer van de trekjes van een geheime club en niet van een democratisch gekozen politiek bestuur. De communicatie wordt steeds eenzijdiger en de door een ambtenaar bedachte nieuwe raadsvergaderingen dienen alleen om de mensen te verdelen.

    Dat is duidelijk geworden voor veel betrokkenen als parallel vier vergaderingen worden tegelijk in verschillende kamers gehouden in het raadhuis, geen mens krijgt een overzicht wat daar door de raadsleden werd besproken, want er worden geen video-opnamen gemaakt die later voor de geïnteresseerden beschikbaar komen, geen gesprek-transcripties worden geopenbaard, dus steeds meer stadsgenoten voelen zich buitengesloten. Quo vadis Amstelveen?

    • Het ligt ook aan de kiezer en de raad zelf, dat zij zich laat verdelen. Wij heb je aan 12 partijen? Laten ze liever gaan samenwerken ipv steeds een eigen toko op te richten die totaal geen invloed heeft. Ook moeten die politieke partijtjes in hun persberichten bij bepaalde moties niet net doen of dit exclusief hun idee was. Kortom gemeentepolitiek hangt vaak van kinnesinne aan elkaar en daar profiteren de grootste partijen altijd van.

  2. Tja, waar het het heen met Amstelveen? Dat weten zij in het Fort aan de Poel ook niet. Daar schamen zij zich misschien een beetje voor. Vandaar die geheimzinnigheid, wellicht. Of is het gewoon omdat zij denken alles beter te weten?

    Wie in het centrum van Amstelveen gaat kijken, ziet een Stadsharteloze stad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.