De gemeente plaatst op dit moment als proef zogenaamde bufferblocks (holle stenen) in de Frans Halslaan (Stadshart). De buurt krijgt nieuwe gescheiden riolering: voor afvoer van vuil en schoon water naar respectievelijk rioolwaterzuivering en sloten in de omgeving.

Het riool wordt daardoor minder belast bij hevige regenval en kan wateroverlast worden voorkomen. Hiervoor past de gemeente een nieuwe techniek toe voor de opslag van regenwater. Wethouder Floor Gordon (klimaatadapatie) nam ter plekke een kijkje.

Waterberging

Onder de parkeervakken van de Frans Halslaan, tussen de Rembrandtweg en Carel Fabritiuslaan, plaatst de gemeente de bufferblocks met daarbovenop een laag zand en speciale betonklinkers met afstandhouders. Door de ruime voegen kan het regenwater makkelijk naar de holle ruimte lopen.

Vervolgens kan het water gedoseerd worden afgevoerd naar de sloten in de omgeving of via de holle stenen in de grond zakken. De stenen worden in een speciaal doek gewikkeld, waardoor er geen zand met het water in de holle ruimte meekomt. Duurzaamheidswethouder Floor Gordon: “In de Frans Halslaan tussen de Rembrandtweg en de Miereveldlaan hebben we deze nieuwe techniek al toegepast en recent een proef gedaan met het laten vollopen van de straat. De eerste resultaten worden op dit moment uitgewerkt door de Hogeschool van Amsterdam die dit onderzoek ook in andere gemeenten uitvoert.”

De bufferblocks worden nog niet overal gebruikt. Gordon: “We moeten eerst de uitkomsten van de proef afwachten en ook de kosten tegen de baten afwegen.”

Peilbuismetingen

Op plekken waar vaak sprake is van wateroverlast staan ook peilbuizen. Hiermee onderzoekt de gemeente wat er met het grondwater gebeurt als de bufferblocks regen opvangen en afvoeren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.