Japanners vormen van de buitenlandse gemeenschappen in Amstelveen, dat bestuurlijk telkens het internationale karakter benadrukt, de meest geĆÆntegreerde. Ten bewijze daarvan zong bijvoorbeeld een Japans koor in zuiver Nederlands het lied ātulpen uit Amsterdamā bij de SAKB aan de Ouderkerkerlaan. Maar het was waarschijnlijk ook de grondslag voor het feit dat zondag, bij de opening van het Japan Festival op het Stadsplein, er evenveel Amstelveners als Japanners waren.
Bij die opening spraken burgemeester Tjapko Poppens en de Japanse ambassadeur H. Minami.
Hamers
Blijkbaar om te benadrukken dat het een gezamenlijk Festival was, werd de eigenlijke openingshandeling verricht door de burgemeester en allerlei sponsoren en organisatoren, allen in blauwe ‘Japanse’ jasjes. Zij hanteerden hamers die aan een door Japan overwonnen veldslag herinneren en sindsdien in dat land traditie werd. Poppens had trouwens als burgemeester van Amstelveen zijn eerste bezoek aan Japan gebracht, dit jaar. Hij roemde de gastvrijheid die Japanners tentoon spreiden.
Zonovergoten
Het festival bood allerhande Japanse activiteiten en lekkernijen, in kramen die langs de zijkanten van het plein stonden opgesteld. In het midden zitplaatsen, het hoofdpodium en ook daar etenswaren. Poppens prees de Japanse gemeenschap in Amstelveen, die ook een economisch en sociaal netwerk biedt. Op het centrale podium traden dansgroepen en natuurlijk slagwerkgroepen op, waarmee Japan een wereldwijde reputatie heeft opgebouwd. Het festival op het zonovergoten Stadsplein werd druk bezocht.
De Japanners hebben meestal een leuk en veelzijdig festival , hetgeen ik niet van de Indiƫrs kan zeggen. Jammer!
Inderdaad.