Er komt dus een jongerenplatform. Daartoe besloot de gemeenteraad woensdag, met alleen de stem van Belang van Nederland (BVNL) tegen. Overigens was de extra spreektijd die burgemeester Tjapko Poppens voor behandeling van dit initatiefvoorstel gaf wel nodig. Die ging voornamelijk op aan dankbetuigingen en lovende woorden voor het voorstel.

Een werkgroep onder leiding van VVD-raadslid Elisa de Marco had het plan via veel vergaderingen voorbereid. Er komt nu 25 mille per jaar op tafel, plus de inzet van de raadsgriffie van acht topt twaalf uren, voor de jongerenraad. De griffie dient als secretariaat daarvan.

Veren

Door de werkgroep-leden uit vijf verschillende partijen te halen en de overige het voorstel te laten indienen, had men in feiten de gehele raad mee, behalve Yaron van Koningsveld van BVNL dus. Die constateerde dat er een kale pauw in het raadhuis moest rondlopen, waarvan de veren door alle fracties zijn uitgedeeld. Hij doelde kennelijk op de ontzettend massale loftuitingen die de fracties aan de werkgroep van Elisa de Marco maakten, nadat zij er overigens zelf mee was begonnen in de richting van alle leden van haar werkgroep. “Het lijkt de uitreiking van de Oscars wel”, zei wethouder Gordon, die overigens het enthousiasme voor het nieuwe participatiemodel deelde.

 Ambassadeurs

Door het voorlopig voor twee jaar in gestelde jongerenplatform wil men de jongeren van (van 13 tot 21) meer bij de politiek betrekken. Een leerling van KKC en een marketingstudent spraken daarover met raadsleden in mei in P60. De klacht was dat de politiek veel óver maar niet mét jongeren praat. In de gemeenteraad worden de leden van de werkgroep in het vervolg de ambassadeur, waarbij de jongeren terecht kunnen. Het zijn Elisa de Marco (VVD), Saloua Chaara (D66), Ewa Petiet (bbA), Michel Becker (Actief voor Amstelveen) en Ilika Polderman (GroenLinks). Het jongerenplatform is primair een instrument van de gemeenteraad, dat complementair is aan initiatieven van het college voor jongerenparticipatie, werd woensdag besloten. Jongeren gaan zelf vertellen hoe zij besluiten van de gemeenteraad willen uitvoeren. Het is ook de bedoeling dat er samenwerking tussen de lokale politici en jongeren komt, die op hun beurt ook helpen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. En jongeren mogen ook hun prioriteiten vaststellen.

Keuzes

Veel keuzes die het Amstelveense gemeentebestuur maakt, hebben invloed op de toekomst van jongeren, staat in het voorstel.  B&W nemen wel diverse initiatieven om jongeren te betrekken bij ontwikkelen en uitvoeren van beleid, maar zij hebben de indruk dat zij er zelf te weinig over hebben te zeggen. “Veel jongeren voelen zich niet voldoende gehoord en niet maatschappelijk/politiek betrokken“, zeggen de initiatiefnemers. En: “Jongerenparticipatie is een recht. Dit staat expliciet in het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind beschreven. In de goede vorm draagt jongerenparticipatie bij aan de ontwikkeling van burgerschapsvaardigheden bij jongeren. Het daagt jongeren uit na te denken over maatschappelijke vraagstukken en hoe zij actief invloed kunnen uitoefenen op hun omgeving. Dit is belangrijk. Want zo realiseren jongeren zich dat hun mening ertoe doet en zij problemen aan kunnen kaarten wanneer ze die tegenkomen.”

1 REACTIE

  1. Tja, het zelffelicitatiegehalte is in de gemeenteraad erg hoog. Dat is geen nieuws.
    Nu maar afwachten of die participatie echt handen en voeten krijgt en niet enkel als PR vehikel van de gebruikelijke figuren in ons bestuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.