De prestatieafspraken met de woningcorporatie Eigen Haard door de gemeente en de Bewonersraad Amstelveen werden aangepast. Veel verandert er niet, zeiden donderdag zowel ondertekenaars Cor Spinhoven van de Bewonersraad als wethouder Adam Elzakalai namens de gemeente.

Over de betegeling van voortuinen door de corporatie en op duurzaamheid gerichte maatregelen staat er niets in. Die komen pas volgend jaar aan de orde, vertelde de wethouder. Volgens Spithoven zijn de nieuwe afspraken gebaseerd op de bestaande en is er weinig veranderd.

Sociale huur dalend

 Maar in een gemeentelijk persbericht heeft ‘nieuw beleid’ en dito ‘inzichten’ er voor gezorgd dat afspraken zijn gewijzigd. Wethouder Adam Elzakalai van Wonen ontkent niet dat Amstelveen de hoogste woondruk van Nederland heeft, waar mensen graag en blijvend wonen. Hoewel de gemeente steeds roept dat alle bewolkingsgroepen er welkom zijn, bestaat er een schaarste aan sociale huurwoningen. Dat die laatste voorraad is gedaald van 33 tot 27 procent, komt vooral door de particuliere huiseigenaren, zegt Spinhoven. “Eigen Haard is maar enkele tientallen woningen in die categorie kwijt.”

Omvang

Met Eigen Haard en de Bewonersraad Amstelveen is afgesproken dat die ongeveer 9.700  sociale huurwoningen inde stad verhuurt. In het coalitieakkoord staat dat er 20% ‘sociale woningen’ bij nieuwbouw komen. Maar het gemeentelijke beleid is gericht op koophuizen (minimaal 30%). Eigen Haard wordt nauwer betrokken bij locaties waar nieuwe sociale woningen worden onderzocht, bijvoorbeeld in de nieuw te bouwen wijk de Scheg Midden, zo is donderdag afgesproken.

Verduurzaming

Amstelveen sluit zich aan bij de Rijksafspraken in 2028 alle sociale huurwoningen met een E, F of G-label verduurzaamd te hebben, te beginnen dit en volgend jaar met ongeveer 500 woningen met een slechter label. Er is ook afgesproken de nieuwste rekenmethode voor energielabels zo snel mogelijk te gebruiken. Twee keer per jaar praat de gemeente met Eigen Haard over de voortgang van het verduurzamen. Overigens kan het voor sommige complexen nog jaren duren voordat die qua duurzaamheid en onderhoud in het algemeen worden aangepakt, werd duidelijk.

De gemeente blijft bij Eigen Haard aandringen op het nemen van win-win maatregelen, zodat de energiekosten enigszins worden teruggedrongen. Tijdens planmatig onderhoud kunnen er bijvoorbeeld tochtstrippen of brievenbusborstels worden geïnstalleerd. Ook kan de corporatie de verwarmingsketel afstellen op een maximumtemperatuur van 60 graden om energie te besparen.

De gemeente is volgend jaar van plan een nota van uitgangspunten op te stellen voor nieuwe afspraken met Eigen Haard en die met de gemeenteraad bespreken.

3 REACTIES

  1. Het is gewoon niet waar dat het aandeel soc woningen is gedaald door in hoofdzaak particuliere woningeigenaren. Het beleid van overheid ( dus VVD&D66 in de vorm van Raat en Gordon) is altijd geweest De schaarse stukken bouwgrond van de gemeente zijn gewoon vergeven aan de hoogstbiedende met voorbij gaan aan de belangen van de mensen onderaan het loongebouw. Ik noem dit maatschappelijke apartheidspolitiek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.