Zware jeugdhulp is soms niet nodig. Daar wordt jaarlijks door de gemeente het Overzicht Preventief Jeugdhulpaanbod omtrent preventie op dat gebied verspreid. In dit boekje staat alle laagdrempelige hulp die in Amstelveen beschikbaar is voor ouders en hun kinderen van 0-18 jaar. Wethouder jeugd Frank Berkhout overhandigde vorige week een eerste exemplaar aan huisarts Miranda Mandjes en praktijkondersteuner Mariette Spierings.
Er is volgens Berkhout veel hulp beschikbaar in Amstelveen voor de jeugd en haar ouders. “Professionals die je snel en adequaat helpen zonder verwijzing van de huisarts”, zegt hij. “Men moet wel weten dat deze hulp er is en dat je niet voor iedere hulpvraag naar de huisarts hoeft voor een indicatie en doorverwijzing. Daarom verspreiden wij dit boekje met een overzicht van al deze laagdrempelige jeugdhulp.”
Snel, gratis en zonder verwijzing
Het Overzicht Preventief Jeugdhulpaanbod is bedoeld voor ouders, jongeren en professionele hulpverleners zoals huisartsen. In het overzicht staat per onderwerp welke laagdrempelige hulp beschikbaar is, dat kan gaan over mentale problematiek, gezonde voeding tot opvoedhulp en scheidende ouders. Bij deze aanbieders kan men snel, gratis en zonder verwijzing van de dokter terecht. Het overzicht staat op de gemeentewebsite onderaan de pagina jeugdhulp, zie www.amstelveen.nl/jeugdhulp
Wachtlijst
Wethouder Berkhout: “Niet ieder kind met een probleem heeft zwaardere jeugdhulp nodig, waarvoor veelal ook wachtlijsten bestaan. Als gemeente investeren we daarom in preventieve zorg. Zodat kinderen en hun ouders op tijd geholpen kunnen worden. Het Overzicht Preventief Jeugdhulpaanbod, staat vol van aanbieders die kunnen helpen. Want soms zijn een paar goede gesprekken genoeg, bijvoorbeeld met een opvoeddeskundige of een praktijkondersteuner huisarts jeugd. In Amstelveen werken bijvoorbeeld al 19 huisartsenpraktijken naar volle tevredenheid met zo’n praktijkondersteuner. Eén van de effecten is dat zij meteen passende hulp en begeleiding kunnen geven. Zo krijgen onze jongeren sneller hulp en een oplossing.’
Praktijkondersteuners jeugd
Een praktijkondersteuner jeugd ondersteunt de huisarts in zijn of haar werk. Praktijkondersteuners zijn vaak bij de huisartsenpraktijken gedetacheerd voor jeugdhulp of jeugd-ggz. Ze helpen bij zowel laagdrempelige vragen over gezin en opvoeding als ook bij emotionele of gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Ze geven opvoedondersteuning en psycho-educatie. Indien nodig verwijzen ze naar specialistische jeugd-ggz of andere aanbieders gerelateerd aan de hulpvraag.
Fotobijschrift: Wethouder jeugd Frank Berkhout overhandigt het Overzicht Preventief Jeugdaanbod aan huisarts Miranda Mandjes en praktijkondersteuner Mariette Spierings.