Het is in die honderd jaar wel echt een orkest geworden waar Amstelveen trots op mag zijn. Het Harmonie Orkest Amstelveen (HOA) leverde daar met het jubileumconcert, zaterdagavond in de schouwburg, het bewijs van. De Fanfare Bovenkerk, werd harmonie, maar behield altijd in zekere zin de band met het dorp dat zichzelf graag ‘de Parel aan de Poel’ noemt en wekelijks nog repeteert in het Noorddamcentrum.

“We spelen in de hoogste klasse”, zei dirigent Nico Schimmel, die zelf zijn 25-jarige jubileum in die functie onlangs bij het orkest vierde.

Scherm

Burgemeester Tjapko Poppens reikte hem, min of meer om het orkest te eren, maar ook wegens het persoonlijke jubileum van Schimmel in de volle schouwburg een miniatuur replica van de Turftrapster uit. Dat was een erkenning voor zijn verdiensten voor het HOA.

Terwijl voortdurend zaterdag daarboven beelden werden getoond, die verband hielden het de op dat moment gespeelde stukken, ontpopte Schimmel zich opnieuw als een veelzijdig dirigent. Het programma, met gastoptredens van Tommie Christiaan (‘fijn om met zo’n geweldig orkest te werken’), was een toonbeeld van die veelzijdigheid. Met hoorde bijvoorbeeld filmmuziek (vooral westerns), maar ook het Slavenkoor uit de opera Nabucco (1842) van Giuseppe Verdi, een arrangement waarin het Hallujah koor van G.F. Händel uit de Messiah waren gecombineerd met het jazzy When the Saints Go Marching In. Het orkest kreeg daarbij steun van het gelegenheidskoor Eeuwig Feest, dat onder meer ook bij de opening zeer verdienstelijk de regel zong ‘wij zijn nog nooit zo groot geweest’ en – met de vocale medewerking van de zich bij koor en orkest mengende zaal – ‘Het Dorp’ (waarin beelden van het verleden van Bovenkerk werden getoond op het scherm). Voor de presentatie zorgde Dick Nijman.

Wethouder

Schimmel vertelde min of meer toevallig bij het HOA terecht te zijn gekomen. Hij nam eens van een collega, met wie hij samen studeerde aan het conservatorium, een keer dat orkest in Bovenkerk over. Dat beviel de partijen zo goed dat hij werd gevraagd vaste dirigent daarbij te willen worden. Zelf studeerde hij trompet. Het orkest speelt onder zijn leiding een uiterst gevarieerd repertoire, van stemmige muziek tijdens de 4 mei herdenking (waarbij Schimmel zelf de taptoe blaast) tot jazzy nummers en alles daartussen. Hij experimenteert graag met nieuwe muziekvormen. Voorzitter Ingrid Blom, die mensen opriep bij het orkest te komen, memoreerde dat het jongste lid daar nu 14 is en het oudste erelid 92. Leeftijden die ook terug kwamen in de speech van de burgemeester. Die kende trouwens Nico Schimmel ook uit het politieke circuit als tegenwoordig wethouder (voorheen raadslid) voor een lokale partij in de gemeente Gooise Meren.

Zijn passie voor muziek deelt hij blijkbaar met politiek bezig zijn. “Het is prettig met dit orkest te werken”, zei de dirigent. Dat vond ook Tommie Christaan, die onder neer Caruso en Sway zong en Jezus was in The Passion. Hij werkte naar zijn zeggen wel vaker met orkesten. “Maar die zijn niet altijd zo goed als dit. Het is gewoon fijn als zanger met dit orkest te mogen optreden,” zei hij. De burgemeester memoreerde dat Schimmel altijd een goed humeur en gevoel voor humor heeft.

De Turftrapster is een gemeentelijke onderscheiding die wordt toegekend aan mensen die zich bijzonder verdienstelijke hebben gemaakt voor de Amstelveense cultuur. Het is een replica van een door wijlen de bekende Amstelveense beeldhouwer Pieter de Monchy beeld gemaakt. Dat staat nu in de bij he voormalige station in de Stationsstraat, maar eerder op het Dorpsplein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.