Ruud Kootker verdwijnt als fractievoorzitter Burgerbelangen Amstelveen (bbA), een lokale partij in de gemeenteraad. De oorzaak is dat hij van het Stadshart in Amstelveen naar Eindhoven verhuist. Hij vertrekt als raadslid per 1 maart en Pieter Monkelbaan, oud-voorzitter van onder meer RTV Amstelveen en als vicevoorzitter tweede in zijn fractie, volgt Kootker in diens functie op.

Aan de fractie in de gemeenteraad wordt nu Dave Offenbach, ondernemer en oud-directeur van het Sportbedrijf (nu AmstelveenSport), toegevoegd. BBA kreeg er onder Kootker één zetel bij, wat het aantal op vijf bracht. BBA werd daarmee de grootste oppositiefractie.

Dossierkennis

De partij zegt dat Kootker voor de partij, die hij vijf jaar leidde, een scherp debater was met veel dossierkennis. Hij begreep, na de jongste verkiezingen, niet dat zijn lokale partij opnieuw niet bij de coalitie werd betrokken, maar dat die voor nieuwkomer Goed voor Amstelveen (met twee zetels) koos. Overigens de twee zetels die de VVD inleverde bij de verkiezingen en GVA heeft ook geen wethouder, wat met BBA lastiger zou worden. Maar de coalitie bleef ongewijzigd (VVD, D66 en PvdA).

Dat Kootker van plan was naar Brabant te verhuizen, is voor BBA overigens geen verrassing, maar dat hij dat hij de huidige raadsperiode onderbreekt wel. Hij zou pas bij de volgende, in 2026 beginnende, periode vertrekken. Kootker is er een voorstander van de gehele gemeenteraad meer aan het woord te laten en niet alleen de coalitie, zoals haaks lijkt te staan op de woorden van wethouder Herbert Raat (VVD). Die vergeleek ooit de gemeente met een vliegtuig, waarbij de coalitie nu eenmaal in de cockpit zit en de rest van de gemeenteraad in de daarachter achterliggende cabine.

 Lokaal

Ruud Kootker is intussen dus nog vier maanden gemeenteraadslid. In een persbericht van de partij zegt hij er trots op te zijn dat zijn fractie met vijf zetels groeide naar de status van derde partij in Amstelveen. “Bovendien lieten we zien dat bbA in hart en nieren een lokale partij is met een inhoudelijke en stabiele signatuur. Ik vertrek met een gerust hart omdat ik weet dat er een sterke fractie is om de belangen van de Amstelveners te vertegenwoordigen.” Intussen ervaart men in de partij zijn vertrek als een groot verlies.

Verlies

Bij bbA voelt men het aanstaande vertrek van Kootker dus als een verlies, die de fractie en de partij volgens haar een nieuw gezicht gaf. Maar volgens Kootker stond daar heel de fractie voor garant, zoals de oud-raadsleden Jacqueline Solleveld en Marga van Herteryck. Omdat hij na 1 maart naar Eindhoven verhuist, blijft Kootker nog lid van de partij en beschikbaar voor advies. Voorzitter Peter Bot van de partij (zelf oud-wethouder) ziet kennelijk het vertrek van Kootker met lede ogen aan. “Ruud had ons al een paar weken geleden op de hoogte gesteld”, zegt hij. Het bestuur zegt na overleg met de fractie Pieter Monkelbaan als voorzitter daarvan te hebben voorgesteld. Volgens Bot blijft een sterke fractie in de raad gehandhaafd. Dave Offenbach is naar zijn zeggen een ‘zeer betrokken en breed georiënteerd’ raadslid. De fractie zal na 1 maart bestaan uit (naast Monkelbaan) Ewa Petiet, Ferry van Groeningen, Kitty Huisman en Dave Offenbach.

Volgens Kootker, die oorspronkelijk de raadsperiode wilde aanblijven, deden zich mogelijkheden voor die hij net mocht laten lopen. Hij is zeven jaar lid van BBA.

3 REACTIES

    • Ho ho. Doordat Ruud Kootker onverwachts naar Eindhoven moest verhuizen moest hij zijn zetel in de gemeenteraad opgeven. Je mag in een gemeenteraad alleen zitting nemen als je ook in de betreffende gemeente woont. In de media is het vertrek van Kootker uitvoerig belicht. Daarom het advies om je eerst goed op de hoogte te stellen voordat je zo maar wat roept.

      Frits Suer, secr. bestuur bbA

  1. Ho ho. Kunt u mij uitleggen op grond van welke wet een in de Amstelveense gemeenteraad voor vier jaren verkozen lid MOET verhuizen naar Eindhoven?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.