“Voor jullie maak ik een diepe buiging”, zei wethouder Marijn van Ballegooijen zaterdag tijdens een feest van De Schakel in het Noorddamcentrum. Hij doelde op de vele vrijwilligers van de vereniging voor mensen met een verstandelijke beperking in het Tegenwoordig is het clubhuis aan de Keizer Karelweg (ingang Essenlaan) gevestigd, zeg maar in de oude dependance van de Muziekschool, maar in het verleden werden al heel andere locaties versleten. Want De Schakel bestaat al 56 jaar.

Eigenlijk werd het 55-jarige bestaan gevierd.

Zonnetje

De oudste vrijwilliger bleek Hugo van der Kooij te zijn, die al 47 jaar zijn diensten aanbiedt en samen met enkele andere oudgedienden in het zonnetje werd gezet door voorzitter Marcel Bellis met o.a. oorkonde (foto). Het intussen de vraag van welke organisatie Van der Kooij géén vrijwilliger, bestuurslid of voorzitter is. Jarenlang was hij wijkcoach van welzijnsorganisaties Cardanus en opvolger Participe Amstelland, maar die betaalde baan heeft wegens pensionering achter zich gelaten.

Cliënten

De Schakel werd destijds opgericht toen er nauwelijks activiteiten voor verstandelijk gehandicapten waren. Tegenwoordig heeft de vereniging een regionale functie en wordt die door gemeenten gesubsidieerd. “Maar de meeste cliënten komen nog steeds uit Amstelveen”, weet Van der Kooij, die een van de ongeveer negentig vrijwilligers is. “Ook de nieuwelingen onder hen zijn nodig”, zegt voorzitter Bellis. Hij benadrukt dat De Schakel alleen kan bestaan dankzij hen en natuurlijk de leden van de vereniging, nu zo’n 150 gehandicapten. “Geweldig”, zei Van Ballegooijen, die zich kennelijk als een vis in het water voelde tussen de gasten en de ene na de andere cliënt een keten met insigne omhing. Dankzij de vrijwilligers bestaat volgens hem De Schakel.

Activiteiten

Voor de pupillen worden tal van activiteiten georganiseerd, zowel in als buiten het clubhuis. Van fietsen op zondag tot toneel, van koken tot toneel en van beeldende kunst tot dansen en zwemmen. En nog veel meer. Geen wonder dat de gemeente heel blij is met De Schakel, zoals ook Van Ballegooijen toegaf. En hij benadrukte dat in initiatief echt uit de samenleving is gekomen. Het is destijds begonnen bij enkele ouders van kinderen met een verstandelijke beperking voor wie er eigenlijk in Amstelveen niets was. Het werd de geboorte van De Schakel.

4 REACTIES

  1. Misschien zou het voor alle bezoekers heel leuk zijn, als de heer Johan Bos eindelijk een cursus fotografie zou volgen, want de meeste gepresenteerde foto’s op Amstelveenblog zijn erg slecht. Met een betere smartphone een redelijke foto te maken is tegenwoordig geen problem, maar de heer Bos denkt er anders over…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.