Het tennis- en biljartcentrum Startbaan is waarschijnlijk de duurzaamste sportaccommodatie van Amstelveen, constateerde wethouder Rob Ellermeijer vrijdag bij de (her) opening ervan. Hij deed dat ook symbolisch door een scherm in de aankomsthal te openen waarop per dag kan worden gezien wat er aan energie wordt gebruikt. 

Sinds het centrum van de gemeente werd overgenomen is vooral aan energiebeperking gewerkt, want men schrok enorm van wat voorheen aan energie werd besteed. “Wij vieren vandaag de nul”, zei de sportwethouder. Dat is qua uitslagen in sportkringen niet de gewoonte, maar daar ging het deze keer niet om.

Zonnepanelen

Wel om bijvoorbeeld de vierhonderd zonnepanelen op het dak en allerlei slimme oplossingen, waardoor het centrum eventueel aan omwonenden energie kan leveren, vertelde secretaris en duurzaamheidsgoeroe Kees van der Togt van de Stichting Tenniscentrum Startbaan. Die verhuurt de tennis- en biljartaccommodatie aan de respectieve verenigingen op hun gebied. In de inmiddels aan het tenniscentrum vast gebouwde biljartzaal staan tien tafels, die elk tegenwoordig apart worden verwarmd. Vroeger gebeurde dat voor de complete zaal, dus ook voor de op dat moment niet gebruikte tafels. Via een kastje kan nu naar elke tafel biljarttafel afzonderlijk, geregisseerd achter de bar, stroom worden gestuurd. “De tafelverwarming kost nu vijftig procent minder stroom”, zegt Van der Togt (foto).

Banen

Ook het licht, onder meer op de binnenbanen van het tenniscentrum, maar ook in de biljartzaal, werd veel goedkoper, door Ledlampen te introduceren. De essentie van de overname van de gemeente bestaat uit zelfstandigheid en duurzaamheid, zei voorzitter Rein Willems van de tennisclub. Twee jaar geleden vond de overdracht plaats en sinds die tijd is er hard gewerkt en werd onder meer het bureau Klimaatroute ingeschakeld, dat voor waardevolle adviezen zorgde. Ellermeijer speelde destijds als raadslid een belangrijke rol in de overdracht, zei Willems. En duurzaamheid werd een centraal thema. Dat gaat niet alleen om geld, vulde Van der Togt aan. Hij vond het jammer dat in sportbonden en verenigingen dááraan alleen wordt gedacht. “Duurzaamheid heeft ook met CO2-reductie te maken. Maar inderdaad, de portemonnee telt ook.”

Terug verdiend

Zijn stichting is begonnen met wat hij zelf het ‘laaghangend fruit’ noemde. Met verlichting en zo. Door Ledlampen die 5 (in plaats van de oude 35) watt verbruiken en 100.000 branduren hebben. De nieuwe verlichting is in een jaar terug verdiend, zei Van der Togt.  Nieuwe koeling in de bar leverde ook enorme besparing op. Hij klaagde overigens wel over de bureaucratie die met het klimaat lijkt samen te hangen. “De Lianders en andere partijen van deze wereld stammen kennelijk nog uit de tijd dat stroom nog gewoon stroom was.” De stichting is overigens geholpen door subsidie van zowel het Rijk als de Gemeente voor het realiseren van de energiebeperking. Overigens komt in bouwplannen die de stichting heeft het onderwerp isolatie stevig aan de orde. “Wij zijn nog niet klaar, dit is een eerste mijlpaal”.

De gemeente heeft twee ton beschikbaar voor verduurzaming van sportaccommodaties. Dat in om 15% van de investering als subsidie te verstrekken. Samen met de Rijkssubsidie wordt op die manier een derde van de investering door de overheid betaald.

Navolging

Eigenlijk bewandelde het tenniscentrum wegen die voor de hand liggen, maar nog de weinig worden gebruikt, constateerde Ellermeijer. Hij riep andere sportcentra op het voorbeeld van Startbaan te volgen. “Helaas speelt de onwetendheid bij veel verenigingen nog een rol.” Bij Startbaan vinden ongeveer 900 tennissers en 200 biljarters in verenigingsverband onderdak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.