Op dinsdag 20 september signeert Ronit Palache vanaf 16.30 uur bij Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg ‘Elk boek is een gevaar’, een nieuw door haar samengesteld en van een inleiding voorzien deel in de Privé-domeinreeks, met dit keer een selectie uit het werk van Andreas Burnier.

Eerder stelde Ronit Palache delen in deze prestigieuze reeks samen uit werk van Ischa Meijer en Renate Rubinstein en schreef ze er ook de inleidingen bij. Het boek met autobiografische teksten van Andreas Burnier verschijnt op 18 september ter gelegenheid van haar twintigste sterfdag. Het bevat niet eerder gepubliceerd materiaal, waaronder veel brieven.

Veel namen

Catharina Irma Dessaur, Ronnie van Dijk, Atara, Reinier of Andreas Burnier (1931-2002) heeft net zoveel namen als dat ze levens leidde. Met een ongekende honger naar kennis werkte de Joodse Burnier als hoogleraar criminologie in het katholieke Nijmegen en publiceerde ze als romancier, essayist en dichter. Ze schreef openhartig over homoseksualiteit en verdwaald zijn in een vrouwenlichaam, ontketende meermaals verhitte debatten over euthanasie en abortus en sprak zich autonoom en moedig uit over feminisme, discriminatie, genetische manipulatie en de relatie tussen spiritualiteit en wetenschap. Tegelijkertijd werd Burnier geteisterd door angsten die hun oorsprong vonden in de oorlogsjaren: tussen 1942 en 1945 zat ze op zestien verschillende adressen ondergedoken.

Khalid en Sophie

Ronit Palache (1984) studeerde journalistiek, werkte als journalist bij Weekblad Elsevier, was redacteur bij het diverse radio- en televisieprogramma en werkte tien jaar in de literaire wereld bij Uitgeverij Prometheus, waar ze o.m. leiding gaf aan de publiciteitsafdeling. Vandaag de dag is ze vaste helft van het duo van dienst bij programma Khalid en Sophie, werkt ze aan een roman en is ze bezig met een proefschrift over geloofsverlaters. Eind september lanceert ze een podcast met Lale Gül over hetzelfde onderwerp.

Palache: ‘Met de inleidingen en selecties van het werk van Ischa Meijer, Renate Rubinstein en straks ook Andreas Burnier, hoop ik een alternatieve ‘grote drie’ te hebben kunnen presenteren aan de lezers die hen al kenden én aan een níeuwe generatie. Het oeuvre van deze drie historische, literaire én naoorlogse (qua oeuvre, niet geboortejaar) grootheden, hoort op veel manieren bij elkaar. Ik hoop dat overtuigend aan te kunnen tonen met Elk boek is een gevaar.’

Voor hen die om welke reden dan ook niet zelf aanwezig kunnen zijn bij de signeersessie, is er natuurlijk de mogelijkheid om een gesigneerd exemplaar te reserveren, eventueel met opdracht. Mail de tekst van die opdracht naar boekhandelblankevoort@planet.nl en wij doen vervolgens de rest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.