Als het er op aan komt, bijvoorbeeld in het grensoverschrijdende gedrag, houdt ook D66 de media dus buiten de deur. Daar kan men nou wel over klagen en de herinnering aan het eeuwig lullen van die partij over transparantie er bij halen, maar zo gaat dat nu eenmaal in de politiek. In wezen is wat in Amstelveen tot de normale gedragsregels wordt gerekend veel erger.

Daar houdt men altijd de deuren stijf dicht en is het gebruikelijk dat de meeste politieke partijen alle ledenvergaderingen daarachter voeren. Zeker die van de coalitie (VVD, D66 en PvdA).

Lokaal

Hooguit krijgen media een persbericht achteraf, waarin wordt meegedeeld dat nieuwe bestuursleden zijn gekozen. Niets over wat er in de vergadering verder is gezegd. Men kan zich dan ook afvragen of D66 naar Amstelveen keek om te zien wat daar gebruikelijk is.

In dat opzicht wijkt de landelijke partij toch af van de lokale afdeling. Van de meeste partijen trouwens. De transparantie is in heel het politieke domein niet groter, maar aanzienlijk kleiner geworden. Nou ja, de ChristenUnie, alsmede de lokale partij BBA en soms AVA, zijn de enige partijen die media uitnodigen. Maar voor de meeste geldt hier niet wat bij de congressen van landelijke koepels gewoon is.

Versluierd

De politiek is in Amstelveen versluierd. Het bestuur en de gemeentelijke organisatie voelden zich daardoor blijkbaar geïnspireerd. Of is het omgekeerd? De geheimzinnigheid bleek mij opnieuw uit de ontkenning daarvan door wethouder Floor Gordon, ook D66. Geheim? Onzin, beweerde ze over de door projectontwikkelaar ‘t Utrechtsehuis geplande, in het bestaande bestemmingsplan passende, maar door B&W ‘ongewenste’ bouw van een distributiecentrum aan het Galjoen. Er moest dus een ander bestemmingsplan als truc worden bedacht, maar dat duurt even. Zodat de gemeenteraad werd gevraagd vast een zogenaamd ‘voorbereidingsbesluit’ te nemen, zeg maar op weg naar het nieuwe bestemmingsplan. Dat besluit was genomen in een openbare vergadering, maar alle stukken, waarover B&W al hadden beslist, waren geheim, gaf zij toe. In het openbaar (het kon blijkbaar niet anders) nam men een besluit over geheime plannen.

Promotie

Het CDA vond dat het niet kon. Als enige fractie overigens. Alle andere partijen zijn nu eenmaal gewend in Amstelveen met dichte deuren te werken, dus zagen zij ook geen been in het gebrek aan openheid in de politieke arena. Het os voor hen al erg genoeg dat zij eenmaal per vier jaar de electorale markt op moeten. Nou tussendoor sturen zijn wel eens persberichten als reclame. Want communicatie bestaat volgens de politieke partijen en de gemeentelijke organisatie uitsluitend uit promotie. Burgers moeten niet gaan vertellen hoe een stad bestuurd moet worden. Dat zou naar democratie neigen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.