Gymzalen kunnen dan wel overdag voor scholen worden gereserveerd, maar ’s avonds en in het weekend moeten die zoveel mogelijk ter beschikking staan van anderen in de wijk. De gemeenteraad ging woensdag unaniem akkoord met een motie van GroenLinks, die dat zei. Dat geldt in elk geval voor het nieuw te bouwen Hermann Wesselink College (HWC), waarvoor de raad € 3,7 miljoen extra voteerde voor de bouw van een gymzaal.

Ilika Polderman

Overigens zei onderwijswethouder Frank Berkhout dat nu al aula’s en gymzalen van scholen beschikbaar worden gesteld, bijvoorbeeld op zondagen als kerken er in samenkomen. Maar het kan beter. In verband met het HWC drong de motie aan op samenwerking met AmstelveenSport. Dat bedrijf had eerst geen behoefte aan extra ruimte, maar inmiddels wel, zei Berkhout.

HWC

GroenLinks-raadslid Ilika Polderman diende de motie in. In het programma van eisen voor de nieuwe gymzaal van het HWC staat dat, conform de huidige situatie, die in de weekeinden en avonden niet beschikbaar hoeft te zijn voor verenigingsgebruik. Daarover gaat Berkhout nu met AmstelveenSport en HWC praten.

In het eerdere debat in de raadscommissie vonden onder meer Clint Nieuwendijk (CDA) en Marina Casadei (SP) dat het zonde zou zijn de zalen leeg te laten in de avonden en weekenden. Overigens is de gymzaal iets anders dan een veel duurdere sporthal, wedstrijdsport kan worden bedreven.

Sportsociëteiten

Saloua Chaara (D66) had het overigens over kleinere initiatieven dan die van verenigingen. Ze dacht onder meer aan sportsociëteiten, waar kinderen uit de wijk een middag kunnen bewegen in gymzalen. “Zoals bijvoorbeeld in de nieuwe gymzaal van de Bloeiwijzer gaat gebeuren,” zei ze.

Guy Muller (PvdA) vond dat het breed inzetten van een gymzaal bij scholen standaard gewaarborgd moet zijn. Ook Bas Zwart (VVD) vond dat met een investering van €3,7 miljoen door de gemeente het logisch is dat de zalen buiten schooltijd ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.

Hockey

Polderman (GL): “Juist door samenwerking met AmstelveenSport zien wij mogelijkheden deze zalen zo breed mogelijk in te zetten. AmstelveenSport heeft een netwerk dat ingezet kan worden. Hoewel de onderwijsfunctie van de zalen te allen tijde gewaarborgd moet blijven.” Op dit moment worden de oude gymzalen van het HWC-gebouw, waarnaast de nieuwbouw komt, buiten schooltijd ingezet voor o.a. hockey.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.