In de komende vier jaar wordt € 50 miljoen uitgegeven voor huisvesting van scholen, in nieuwbouw en renovatie. Maar misschien moet er toch een vijfde school voort voortgezet onderwijs komen, liefst in Amstelveen, als het leerlingental verder groeit. Dat komt ook door nieuwbouw in buurgemeenten.

Hoewel D66 en VVD enthousiast waren over de plannen, dienden zij woensdag een unaniem door de gemeenteraad aanvaarde motie in om te voorkomen dat middelbare scholen te groot worden. In de motie werd een uitgebreider onderzoek naar de groei van het aantal leerlingen en aan welke typen onderwijs in Amstelveen behoefte is.

Praktijk

De SP pleitte in dat verband voor een praktijkschool, naar het model dat al in Uithoorn bestaat en waar een kwart van de leerlingen uit Amstelveen komt. Maar dat zijn er nog maar veertig, te weinig om een aparte school voor te stichten, zei de VVD-er Zwart. Daarnaast willen hij en raadslid Chaara van D66 onderzoek naar een extra middelbare school in Amstelveen.

Integraal

In het Integraal Huisvestingsplan zijn onder meer een sportvoorziening voor het Herman Wesselink College, uitbreiding van het Amstelveen College (AC), renovatie van het Keizer Karel College (KKC) en vervangende nieuwbouw voor basisscholen de Horizon en de Akker opgenomen.

“We zijn enorm blij voor de leerlingen en leraren van het KKC dat de school haar welverdiende renovatie en uitbreiding krijgt”, zei D66-raadsid Saloua Chaara. Eb zij vindt het vooral mooi dat de school straks voldoet aan de laatste duurzaamheidseisen en de school 100% gasloos wordt. Naar ze zei op verzoek van haar fractie hebben B&W toegezegd het gasloos maken van de school financieel te ondersteunen als blijkt dat er geen andere financieringsmogelijkheden zijn.

Keuze in aanbod

Het plan laat ook zien dat door de groei van het aantal inwoners in Amstelveen er behoefte is aan uitbreiding van het voortgezet onderwijs. Het aantal leerlingen met behoefte aan voortgezet onderwijs zal tot 2039 met minimaal 1.800 toenemen. Omdat de gemeente in haar prognoses nog geen rekening heeft gehouden met groei van omliggende gemeenten, verwachten de fracties dat de behoefte aan voortgezet onderwijs in Amstelveen uiteindelijk groter zal zijn, omdat bijna 40% van de VO-leerlingen uit buurgemeenten komt, waar vaak onvoldoende onderwijsaanbod is. Daarnaast worden in deze gemeenten veel woningen bijgebouwd waardoor ook daar het inwonertal toeneemt.

Anti massa

De gemeenteraad was het met VVD en D66 eens dat meer leerlingen in Amstelveen niet mag leiden tot nog grotere middelbare scholen, dan de huidige omvang van 1.800 tot 2.000. Wethouder Frank Berkhout zei dat er op dit moment geen behoefte is aan een extra V)-school, maar op langere termijn mogelijk wel. In de motie werd aangedrongen op onderzoek op dat terrein, waarbij ook de plannen in buurgemeenten worden betrokken. Volgend jaar krijgt de gemeenteraad een beeld van de onderwijsbehoefte in Amstelveen en de regio.

Op de foto: Chaara en Zwart

1 REACTIE

  1. Lijkt me niet meer dan logisch, maar is het dan eerst niet handig om eerst een onderzoek in te stellen waar al die 40% van die niet Amstelveense leerlingen vandaan komen, voordat wij kostbare grond voor een extra school beschikbaar stellen? Hetzelfde lijkt me ook handig om een inventarisatie van alle praktijkschoolleerlingen in onze gemeente te doen. Dan kom je waarschijnlijk veel hoger uit dan 40.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.