De formatie sinds eind april al rond, maar de formateurs Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66) verwachten rond Pinksteren met de contouren van een coalitieakkoord te kunnen komen. De bestaande coalitie komt terug, maar de twee zetels verlies van de VVD compenseert men thans door de nieuwe lokale partij Goed voor Amstelveen er bij te halen.

Verder horen weer VVD, D66 en PvdA er bij. De coalitie denkt in de tweede helft van juni het nieuwe college te kunnen presenteren.

Onderhandelingen

De details van het concept collegeakkoord worden nu met de partijen besproken en daarna gaat het gesprek over de kandidaat-wethouders. De onderhandelingen hebben tijdelijk stilgelegen wegens de meivakantie en het overlijden van wethouder Rob Ellermeijer (VVD). Bij de onderhandelaars en hun fracties was de verslagenheid groot, meldt een persbericht. Woensdagavond staat de gemeenteraad in zijn vergadering stil bij het overlijden. Daarna worden de onderhandelingen hervat.

Breed

Volgens de formateurs komt er een brede coalitie, die recht doet aan de verkiezingsuitslag. Onder meer de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen bestrijdt dat laatste. Goed voor Amstelveen is een nieuwe lokale partij met twee zetels in de gemeenteraad, overigens de voortzetting van Lijst Höcker, die zich afsplitste van Actief voor Amstelveen. Samen met de huidige coalitie staat de nieuwe weer op twintig zetels. De twee grootste partijen VVD en D66 hebben er respectievelijk acht en zeven, de PvdA drie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.