De Bibliotheek Amstelland organiseert in  april, de maand van de filosofie,  samen met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) een gratis online collegereeks voor senioren over ethiek: een zoektocht naar goed handelen.

De reeks wordt gegeven op de donderdagen 7, 14, 21 en 28 april (14.30 tot 15.30 uur)  en bestaat uit vier op zichzelf staande colleges. Studentdocent Lette neemt deelnemers mee in de wondere wereld van filosofie. Ze gaat in gesprek over uiteenlopende onderwerpen, samen halen ze kennis op, en delen ze ervaringen.

 Plicht

In het eerste college, ‘De gulden middenweg’,  wordt gekeken naar wat ethiek is en gaan deelnemers terug naar het oude Griekenland van Aristoteles. In het tweede college, Het meeste geluk, kijken zij naar het utilitarisme en wat dat precies inhoudt. Ze staan stil bij vragen als ‘Is geluk meetbaar?’ en ‘Is het ene soort geluk beter dan het andere?’. In college drie, De absolute plicht, gaat men terug naar het 18e eeuwse Pruisen om de plichtethiek van Kant te bekijken. Wat voor regels moeten we volgen om moreel te handelen? In het laatste college, Genot als hoogste goed, bespreken cursisten het hedonisme aan de hand van het gedachtegoed van Epicurus. Ze zullen zien dat volgens hem juist een behoudende levensstijl uiteindelijk voor het meeste genot zal zorgen. De colleges zijn te volgen via het programma Zoom. Men moet zich voor 1 april opgeven en één kaartje geeft toegang tot alle vier de colleges. Meer informatie en aanmelden op de website www.debibliotheekamstelland.nl

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.