Voor Hospice Amsteloever aan de Lindenlaan, op de plek van de voormalige Vrije School (nabij het Augustinuspark), is een gemeentelijke subsidie nodig. Het gaat om een startsubsidie en een bijdrage in het becijferde tekort van drie ton per jaar. Daarin komen overigens ook andere geldstromen. Dat vertelde oud-raadslid (VVD) Joop Siemers woensdag als inspreker bij de raadscommissie Burgers& Samenleving (BS).

Hij vertegenwoordigde twee stichtingen die zich met het project bezig houden, waarvan er één zich met het beheer van het gebouw bezighoudt. Met de bouw is € 3,5 miljoen gemoeid.

Krediet

Dat geld komt van een kredietverstrekker. Er wordt gedacht aan een hospice met zes kamers, bij een medisch centrum, waarin behalve huisartsen en anderen voor de eerste-lijn-zorg (zoals fysiotherapeuten) ook bijvoorbeeld een apotheek is gevestigd. “Zonder subsidie is uitvoering van het plan niet haalbaar”, zei Siemers. Het gebouw krijgt overigens ook een functie voor Aalsmeer en Uithoorn. De politiek lijkt achter de plannen te staan. VVD-raadslid Victor Frequin vroeg zelfs waarom het zo lang duurde voordat het pand er staat. Samen met raadslid Bas Zwart liet hij zich eerder informeren door Robert Klinkert en Peter Verhoeven, respectievelijk voorzitter en penningmeester van de stichting ‘Vrienden van Hospice Amsteloever’.

Traag

Niet alleen corona heeft een rol bij de vertraging in de bouw gespeeld, maar ook allerlei onderhandelingen, zei Siemers. Hij gaf toe dat er nu wel haast bij uitvoering van de plannen is, omdat de bouwkosten de laatste jaren stevig zijn opgelopen en dat blijven doen. Frequin: “Op dit moment is er in onze gemeente geen hospice, daarvoor moeten we naar omliggende gemeentes. Het is goed dat Amstelveen zelf ook een dergelijke, noodzakelijke voorziening heeft”. Ook Sandra van Engelen (CDA), Marina Casadei (SP), Wil Seijffer (AVA), Ilika Polderman (GroenLinks), Paul van Roermond (D66) en Guido Dennenbroek (PvdA) bleken in principe achter de plannen voor een hospice te staan. De gemeente moet nu formeel eerst de grond overdragen en een besluit nemen over de subsidie.

Medische staf

De grond heeft overigens al een maatschappelijke bestemming. In het medisch kader wordt, naar Siemens antwoordde op vragen van Sandra  van Engelen, voorzien door lokale verpleeginstellingen als Brentano en het Zonnehuis. Van het Rijk komt trouwens op termijn een bijdrage, maar daarop moet het hospice wel twee jaar wachten, in afwachting van het goed functioneren van Hospice Amstelveren. De omwonenden zijn inmiddels op de hoogte gesteld, vertelde Siemens.

B en W hebben overigens al een programma van eisen voor zowel het Medisch Centrum als Hospice vastgesteld. Het daarin opgenomen stedenbouwkundig plan is volgens wethouder Floor Gordon in goed onderling overleg met Stichting Hospice Amsteloever en de initiatiefnemers van het medisch centrum tot stand gekomen. In het programma van eisen staan de uitgangspunten voor onder andere de architectuur, kapvormen, materiaalgebruik, parkeren (op eigen terrein) en de verkeersontsluiting. Eventuele wensen en bezwaren van omwonenden kunnen worden meegenomen in het verdere ontwerptraject dat vooruitloopt op de grondverkoop, zegt de gemeente. De huisartsen en fysiotherapeuten kunnen na uitbreiding meer patiënten behandelen en de apotheek, nu gevestigd aan het Hueseplein, kan uitbreiden.

Bijschrift foto: De VVD raadsleden Victor Frequin (links) en Bas Zwart (rechts); tussen hen Robert Klinkert (links) en Peter Verhoeven (rechts) op de locatie waar het hospice moet komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.