Er wordt iets nieuws toegevoegd aan het bewustzijn van de Amstelveense historie en het cultureel erfgoed: de historische routes door de stad. De eerste ervan gaat door de wijken Randwijck, Elsrijk en Patrimonium. Daar kunnen Amstelveners dus het nodige leren over de geschiedenis van dit deel van hun woonplaats. Burgemeester Tjapko Poppens (links), wethouder Herbert Raat (Monumenten) en raadslid Sandra van Engelen (CDA) lanceerden vorige week de acht informatiepanelen die nu langs de route staan.

Het college gaf vorig jaar stichting Museum zonder Muren de opdracht twee historische routes door Amstelveen te verzorgen. Doel is het vergroten van de kennis onder Amstelveners van de geschiedenis van de eigen stad, buurt en straat.

Geschikt moment

Die eerste van de twee is er op een geschikt moment, vindt Raat. “We kunnen door corona bijna nergens meer naar toe, dus is het belangrijk dicht bij huis ontspanning te vinden”, zegt hij. “Belanghebbenden en bewoners hebben meegedacht en gepraat over de routes, zodat een breed gedragen verhaal wordt verteld met persoonlijke anekdotes. Een route vóór en gemaakt dóór Amstelveners.”

Tweede wereldoorlog

De eerste route heeft het thema ‘tweede wereldoorlog’ en start bij de Michiel de Ruijterschool aan het Catharina van Clevepark. Daarna voert zij door de wijken Randwijck, Elsrijk en Patrimonium om te eindigen bij het oorlogsmonument in het Broersepark. Op de acht panelen valt te lezen over de ontstaansgeschiedenis, de stedenbouw en de architectuur, maar ook specifiek over gebeurtenissen uit de tweede wereldoorlog. De tweede route, waaraan nog wordt gewerkt, loopt door het Oude Dorp en de wijk Keizer Karelpark.  ‘Stadsontwikkeling’ is daarvan het thema. Plaatsing van de informatiepanelen verwacht de gemeente halverwege volgend jaar.

Museum zonder Muren

Stichting Museum zonder Muren is in 2013 opgericht door Daniël Metz. Wat hij voor ogen heeft is een dynamisch museum zonder vast onderkomen. De openbare ruimte staat centraal en biedt volgens hem tal van mogelijkheden om actuele en cultuurhistorische thema’s onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Bij het ontwikkelen van de historische routes wordt Metz bijgestaan door vormgever en beeldend kunstenaar Eva DeCarlo.

Om ook bij slecht weer de route te kunnen ‘lopen’ is die ook online te volgen via de website www.beleefamstelveen.nl/historischeroutes

Online

Overigens wordt voor de route Oude Dorp en Keizer Karelpark nog gezocht naar verhalen en anekdotes. Dus degenen die de wijken als geen ander kennen, kunnen contact opnemen met de gemeente via historie@amstelveen.nl of lid worden van de Facebookgroep Historische Routes Amstelveen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.