Hoewel hij vindt dat élke woninginbraak er een teveel is, stemt het burgemeester Tjapko Poppens vreugdevol dat het aantal nu is gedaald van één per dag tot drie per week. Daar is ook het inbraakpreventieteam van de gemeente debet aan. In de week van de veiligheid van 11 tot en met 17 oktober besteedde zij daar (ook in het Engels) extra aandacht aan.
Burgemeester Tjapko Poppens was in verband daarmee vrijwel elke dag ergens anders. Vrijdag bijvoorbeeld bij de kraam op de weekmarkt en woensdag bij die in winkelcentrum Groenhof, nadat hij eerder de winkelstrip aan de Van der Hooplaan bezocht had.
Lectuur
Op de respectieve kramen lagen tal van folders en magazines, terwijl politie, boa’s en gemeentelijk interventieteam inwoners aanspraken en adviezen gaven over veiligheid. De vele lectuur maakt het mogelijk het kiezen daaruit voor de gemiddelde Amstelvener moeilijk. Maar er worden verschillende doelgroepen mee bereikt, is de tegenwerping. Zoals ook elke dag van de veiligheidsweek een ander thema had.
Een oud-politieman, nu toegevoegd aan het gemeentelijke interventieteam, dat zich vooral richt op woningbraken, is op de markt te melden dat tot nu toe dit jaar het aantal daarvan is gedaald tot onder de honderd, terwijl het van meer dan 400 afkomt. Hij gaf toe dat corona daar wel invloed op heeft gehad, toen nu eenmaal velen gedwongen thuis werkten. Over een collega in uniform: “Ik heb mijn uniform uitgetrokken, hij heeft het nog aan.” Overigens werkt de politie nauw met het interventieteam samen.
Teveel
Het blijft intussen niet bij één week, wilde de burgemeester wel kwijt. “Amstelveen is een relatief veilige stad, maar elke inbraak is er één teveel,” zegt hij. Zijn advies is dan ook dan ook dat van de veiligheidsweek: Geef inbrekers geen kans.” Daarin spelen ook inwoners een belangrijke rol, zeiden agenten op de weekmarkt. Er zijn volgens Poppens inmiddels ongeveer honderd whatsappgroepen in de stad. Dat helpt. Maar ook honden uitlaters vormen een geliefd gilde voor informatie. “Men moet het gewoon doorgeven als ons als er een verdachte man veelvuldig in de straat loopt”, zei een boa. Overigens zijn zij met (slechts) 35 man voor een gebied waar ook Aalsmeer (met Kudelstaart en de Westeinderplas) bij hoort.
Senioren
Over Senioren en Veiligheid is er een folder die ouderen leert: ‘Wat u zelf aan veiligheid kan doen.’ Er is een politiekeurmerk ‘Veilig Wonen’, dat men via een PKVW-bedrijf kan aanvragen. De woning wordt dat veilig gemaakt en men ontvangt een certificaat, dat men naar de verzekeraar kan sturen. ‘De meeste maatschappijen geven een premiekorting op uw inboedelverzekering’, zegt de folder. Zakkenrollers, babbeltrucks en cyberonveiligheid zijn andere bedreigingen voor vooral senioren (maar ook voor jongeren). Ten aanzien van senioren lag er op de kramen ook een magazine over hun veiligheid, uitgegeven door het ministerie van Justitie en Veiligheid. ‘Maak het oplichters niet te gemakkelijk’, zegt dat.
Op de voorpagina staat dat men niet zomaar iemand binnen moet laten, aan niemand zomaar geld overmaken, pincode afschermen en eerst checken voor men klikt op de computer. Over de ellende met internet staat trouwens heel veel in het magazine.
Een van de tegen criminaliteit strijdende specialisten van de kramen was het er mee eens dat internet een complete sector misdaad aan wat er al was toevoegde. Dat laatste is ook een zuchtende burgemeester niet ontgaan. Evenmin als de toenemende ondermijning, waardoor de onder- en de bovenwereld doordringt.