VVD-voorzitter Claudio Mancinelli heeft bekend gemaakt dat het bestuur wethouder Herbert Raat (54) voordraagt als lijsttrekker van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. De VVD is de grootste fractie (10 mensen) in de gemeenteraad.


In 2010 begon Raat, na VVD-raadslid te zijn geweest als wethouder. “Toen verkeerde de wereld in een kredietcrisis”, zegt hij. Ook Amstelveen zat toen n grote financiële problemen en bezuinigingen vanuit het Rijk.

Crisis

“We leken miljoenen euro’s te zijn verloren door het omvallen van de IJslandse Landsbanki en er lag een claim van 100 miljoen euro voor de A9. Ik kan me het controllersrapport nog herinneren waarin onder het kopje ‘risico’s’ overal een hoofdletter H stond voor ‘hoog’. Raat zegt dat de toenmalige coalitie besloot de problemen bij de wortel aan te pakken.

“Amstelveen staat er nu financieel goed voor en dat is te danken aan alle partijen in de gemeenteraad die daaraan meegewerkt hebben”, zegt hij op zijn weblog.

 Verder kijken

Hij ontkent niet dat in Amstelveen jarenlang de focus op woningbouw en uitbreiding lag. Maar de coronacrisis heeft volgens hem duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is goede voorzieningen dichtbij huis te hebben. Niet alleen supermarkten en afvalbakken, maar ook over voorzieningen voor sport, cultuur en onderwijs. “De druk om huizen te bouwen is ontzettend groot, maar we moeten ervoor waken dat we de ziel van Amstelveen in de uitverkoop doen.”

Daarmee geeft hij al iets van het verkiezingsprogramma van de VVD prijs.
Belangrijk is daarin dat de kwaliteit van leven op niveau blijft en verbetert. De kaatste jaren kwam hij vooral op voor cultuur, erfgoed en monumenten. Op houden wat er nog van over is. En verbeteren wat oud was. “Voorheen gingen veel Amstelveners naar Amsterdam voor vertier, we werken er hard aan om ervoor te zorgen dat dit niet meer hoeft. Het behouden, verbeteren en de ruimte bieden aan nieuwe initiatieven staat bij mij hoog op de agenda.”

Continuïteit
Hij komt voort uit een gezin net een familiebedrijf waar hij ook eens werkte. “Daar heb ik gezien hoe belangrijk continuïteit en langetermijndenken is. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor vandaag de dag, maar ook voor de toekomst van je kinderen en kleinkinderen.”

Die filosofie houdt hij er ook in de politiek op na. “Het is in Amstelveen een probleem dat bestuurders te kort zitten. In de afgelopen 20 jaar zijn er twintig wethouders geweest, waarvan er achttien (90 procent) niet langer dan 4 jaar zijn gebleven.” Hij behoort niet tot die garde en heeft er al twaalf haar wethouderschap op zitten, waarin overigens vijf burgemeesters meemaakte. “Het risico is dat de waan van de dag leidend wordt en de lange termijn uit het oog verloren raakt.”

 Aboutaleb
Voorheen was hij woordvoerder van onder meer wethouder Ahmed Aboutaleb in Amsterdam, nu burgemeester van Rotterdam. Van hem zegt hij te hebben geleerd dat men als bestuurder niet in een ’bestuurlijke bubbel’ terecht moet komen. In contacten met inwoners en ondernemers hoort men volgens hem wat het effect van beleid is op de samenleving. “Daarom breng ik veel van mijn tijd buiten het gemeentehuis door.” Op die manier is hij naar zijn zeggen present bij incidenten ‘om te kijken wat er echt aan de hand is’. Op zijn website zegt hij dat men biet niet schromen hem te mailen: h.raat@amstelveen.nl

Op de foto: Mancinelli (links) en Raat

4 REACTIES

  1. Bestuurlijke bubbel? Woehaaaahahaha 😂😂😂, als de pers niet eens meer toegelaten wordt om haar werk naar behoren te kunnen doen, zij niet op de hoogte gesteld wordt van activiteiten van bestuurders, dan zou ik wel eens willen weten wat onze Herbert nu wel onder een bestuurlijk bubbel verstaat.

  2. “In contacten met inwoners en ondernemers hoort men volgens hem wat het effect van beleid is op de samenleving,“ zegt wethouder Raat.

    Hij heeft nooit contact gezocht met bewoners van het Stadsplein; alleen met de horeca.

  3. Het is onverstandig en dus niet in het algemeen maatschappelijk belang om een wethouder langer dan twee termijnen in functie te houden.

    Na 8 jaar heeft hij het allemaal wel gezien, raakt hij verstrikt in zijn netwerk en bevriende lobby’s, besteedt hij steeds meer aandacht en geld aan zijn hobby’s en laat hij vervelende (maar belangrijke!) taken sloffen omdat hij toch wel herkozen wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.