In heel Noord-Holland worden nu paddenbeschermers gezocht. De paddentrek komt dit voorjaar vroeger op gang, verwacht men. Elk jaar trekken veel padden, kikkers en salamanders uit de bossen en duinen naar sloot en plas om zich voort te planten. Maar nog steeds worden veel amfibieën doodgereden.

Er zijn zeventien plaatselijke groepen op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Men kan zich daarvoor aanmelden. Op de website padden.nu staan alle coördinatoren en de plekken waar ze actief zijn. Vooral langs de binnenduinrand zijn er veel handen nodig omdat de padden, kikkers en salamanders hier een drukke weg moeten oversteken. Duizenden padden overwinteren namelijk in de duinen, maar lopen in de schemering naar de polderslootjes om daar eieren af te zetten.

Tot april

De amfibieëntrek vindt ’s avonds in de schemering plaats en duurt tot in april. Het is elk jaar weer spannend wanneer de trek gaat beginnen. De temperatuur moet ‘s nachts boven de 6 graden zijn en ook de luchtvochtigheid moet hoog zijn. Een beetje regen vinden ze ideaal. Meestal ligt de start van het paddenseizoen tussen 15 februari en begin maart. De trek zou bij deze zachte winter weleens eerder kunnen beginnen. De eerste dieren zijn al gesignaleerd.

Emmers legen

Begin februari beginnen de meeste paddenwerkgroepen met hun werk. Eerst is dat het ingraven van gaas en emmers langs wegen. Dit is nodig om de dieren op te vangen zodat ze niet de weg oversteken. Dit kost 1 tot 2,5 uur. Dan is het afwachten tot de amfibieëntrek begint. De emmers worden dan ’s avonds en ‘s morgens geleegd. Daarvoor zijn mensen nodig die dit eenmaal per week willen doen.

www.landschapnoordholland.nl/padden

Foto’s: Joke Huijser en Jelle Harder

1 REACTIE

  1. Beste beschermers van padden,

    Ter informatie. Ik heb net op het fietspad van de Kalfjeslaan een pad zien oversteken met een kleine pad op zijn/ haar rug.

    Succes & hartelijke groeten,
    Cees

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.