Het rijksmonument ‘t Jagershuis moet behouden blijven. De fractie van D66 heeft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) per brief opgeroepen het aan de Amstel bouwwerk op de monumentenlijst te laten staan. Want als dat niet gebeurt, wat de plannen in Den Haag tot nu toe zijn, dan kan het gebouw gesloopt worden en komen er dure woningen op die plek. Dat ziet coalitiepartij D66 niet zitten. Volgens haar moet het worden gerestaureerd.

Zij zegt de te hopen met een moreel áppel op de minister het volgens haar  iconische gebouw te behouden en wijst op de historische kenmerken ervan. In 2016 besloot de minister ’t Jagershuis als rijksmonument te schrappen op verzoek van de eigenaar. Daartegen  maakte de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) bezwaar, maar dat werd ongegrond verklaard. De vereniging ging in beroep bij de rechter en die vond het bezwaar gegrond. Hij vernietigde het besluit van de minister, die volgens de Raad van State maar een zorgvuldiger onderzoek moet instellen om het besluit tot schappen als rijksmonument beter te motiveren.

Strijd

De strijd om ’t Jagershuis is dus al jaren gaande. Volgens D66 was de ontwikkeling van plannen voor sloop en de bouw van zeven villa’s door een projectontwikkelaar altijd tegen haar zere been.  De fractie stelde destijds al vragen aan B&W met het doel het hotel-restaurant te behouden. Overigens heeft ook wethouder Herbert Raat zich daarvoor steeds ingespannen.

“Sloop van ‘t Jagershuis is niet alleen jammer omdat we een voor Amstelveen gezichtsbepalend gebouw verliezen, maar ook omdat daarmee de horeca-functie met uitzicht op het oude dorp van Ouderkerk aan de Amstel alleen nog maar voor ‘the happy few’ beschikbaar blijft,” zegt D66-raadslid ruimtelijke ordening Tawros Aslanjan (rechts op foto).

Historie behouden

Net als Raat (VVD) wil D66 dat er in de hele gemeente veel scherper op behoud van monumenten wordt gelet. “In het verleden is veel te makkelijk meegewerkt met de sloop van historische gebouwen”, vindt D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven (links op foto). Wat hem betreft moet worden gekoesterd wat nog van het culturele en historische erfgoed over is.

D66 zegt daarover de komende tijd met B&W en de inwoners van Amstelveen in gesprek te gaan. De minister doet intussen binnen circa twaalf weken uitspraak over het wel of niet afvoeren van ’t Jagershuis van de monumentenlijst. De fractie hoopt dat snel na de uitspraak van de minister ‘t Jagershuis gerenoveerd kan worden, omdat het gebouw op dit moment in zeer erbarmelijke staat verkeert.

12 REACTIES

 1. Wat betreft het behoud van ‘t Jagershuis ben ik het volmondig met D66 en VVD eens. Qua uiterlijk is dit historische pand mede gezichtsbepalend voor dit stukje Amstelveen. De huidige eigenaar laat bewust de hele tent verpauperen, terwijl menige (oud) Amstelvener nog warme herinneringen koestert aan het voormalige café + dat het aanzicht gewoon historisch is.

  • Eens met behoud.
   Of de huidige eigenaar het pand bewust laat verpauperen kan ik niet beoordelen. Ben wel benieuwd eens te vernemen wie die huidige eigenaar dan wel is.

 2. Ik ben benieuwd welke horeca-ondernemer een oogje op exploitatie van het Jagershuis heeft. Ik vermoed dat beide horeca-specialisten van D66 dat wel weten. Transparantie graag.

  • In dit geval gaat het toch om het behoud van een historisch aangezicht. Daar hoeft dus niet per definitie horeca in gevestigd worden, hoewel het wel aannemelijk is.

 3. De heren Aslanjan en Van der Steenhoven van D66 komen alleen voor horeca-belangen in actie. Zij zijn tegen de sloop van ‘t Jagershuis vanwege de horeca-functie met uitzicht op het oude dorp van Ouderkerk aan de Amstel, zeggen ze. Duidelijk toch? Blijft alleen de vraag voor welke belangen van welke horeca-ondernemer zij hier opkomen. Dit is een dossier om kritisch te volgen.

 4. Beste meneer (of mevrouw) App,
  Bent u van nature een pessimist of vind u overal tegen aan schoppen een manier van leven?
  In al uw commentaren veegt u met iedereen de vloer aan, maar een constructieve bijdrage heb ik nog nooit gelezen.

 5. Dag Daatje, mijn naam is Robert van Waning en ik ben een betrokken kritische burger.

  Voor het broodnodige evenwicht mag tegenover lokale politieke, bestuurlijke en journalistieke zelfreclame en tegenover vriendjespolitiek en -journalistiek wel enig tegenwicht en weerwerk staan in de vorm van tegenspraak en kritiek. Iemand moet dat ondankbare werk doen.

  Ik ben vóór behoud van ’t Jagershuis als gezichtsbepalend monument en ik ben ook voor het vestigen van horeca daarin. Ik sta alleen sceptisch tegenover beide horeca-specialisten van D66 vanwege hun persoonlijke betrokkenheid bij lokale horeca-instellingen. Daaromheen hangt de geur van belangenbehartiging en -verstrengeling.

  • Nu je het er toch over hebt. In het verleden ( al veel langer dan 12 weken) heeft de hr. Raat zich hier ( uiteraard met foto staand voor het pand) ook al hard voor gemaakt. Sindsdien ook nooit meer wat van gehoord. Hij had zelfs gedreigd het op te laten knappen op kosten van de eigenaar. Daar heb ik ook niets van gezien.

 6. En we zijn weer 2 maanden verder. Mogen we, nu de 16 weken (ik dacht eerst 12) ruimschoots voorbij zijn, concluderen dat het Jagershuis definitief een rijksmonument blijft? .

  Iemand die meer weet?

  • Heel terecht dat je hier naar vraagt, want het verval gaat verder en verder. Nu eens kijken wat Raat en Van Steenhoven op dit dossier echt waard zijn. Ik zou het in ieder eeuwig zonde als dat gezichtsbepalende gebouw voor Amstelland verloren zou gaan en er weer 7 architectonische wangedrochten voor in de plaats zouden komen, die volgens de projectontwikkelaar “ historiserend” zouden zijn. Wat deze term inhoudt overigens, is mij volkomen onduidelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.