De wijk Bankras is de eerste die de KPN-glasvezel krijgt. Aan de Carmenlaan hanteerde wethouder Rob Ellermeijer maandag persoonlijk de schop om samen met regiodirecteur Willem Offerhaus van KPN grond daarvoor te verwijderen. Helemaal zonder glasvezelkabel is de stad overigens niet, want Ellermeijer vertelde dat Westwijk, waar hij woont, al eerder over die technische vooruitgang kon beschikken.

Maar in de komende jaren worden in totaal 37.000 huishoudens daarvan voorzien en daarmee van sneller internet.

Levensbehoefte

“Snel internet is een eerste levensbehoefte”, zei Ellermeijer. Hij had het over de vele partijen die bij de voorbereiding van de operatie waren betrokken. “Wij zijn blij nu iedereen op glasvezel te kunnen aansluiten en de digitale dienstverlening voor inwoners en bedrijven beter te kunnen maken,” had eerder Offerhaus gezegd.

“Het is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven”, vond Ellermeijer. Maar een glasvezelnet in Amstelveen te krijgen, is niet zo simpel.  Zelf is Ellermeijer er al jaren mee bezig, eerst als raadslid, later als wethouder. “Bij de transitie van het net komt heel wat kijken.”

Holle kabel

Voor KPN lag een eerste haspel met kilometers holle kabel klaar, die als eerste naar de sociale huurwoningen van de Parelvisserslaan in de Operabuurt wordt gelegd. In de kabel wordt later de dunne glasvezel geblazen, vertelde Offerhaus.  “Het verschil is dat wij niet, zoals met koperdraad, elke aangeslotene van een tussenstation uit bedienen. Iedereen krijgt nu een rechtstreekse aansluiting op het net.”

Hij moet daarvoor wel een abonnement afsluiten. Per aansluiting investeert KPN ongeveer € 800. Die die voor elk huishouden gratis, maar het profiteert er pas van bij abonneren. In totaal is voor de wijk Bankras 6900 kilometer kabel nodig. Maar internet wordt volkomen storingvrij, zei Ellermeijer. “Steeds meer functies in huis vereisen snel internet en goede wifi verbindingen”, constateert hij. Die conclusie trok hij ook, toen een paar jaar geleden het zogenaamde Amstelveense buitengebied op sneller internet aandrong. Want daar is het slechter met internet gesteld dan in de rest van Amstelveen. De bewoners kozen destijds voor glasvezel van GetNet, maar daar is het niet helemaal goed mee gegaan, zei Ellermeijer.

Amsteldijk

Zijn college Herbert Raat sprak erover later op de middag met bewoners van de Amsteldijk Noord, die ook klaagden over de matige snelheid en uitval van internet. Zij hebben zich verenigd in de Vereniging Amsteloever, die overigens meer noten op haar zang heeft. GetNet is nu in gesprek met KPN om uit de problemen te komen. Het buitengebied bestaat uit Middelpolder, Bovenkerkerpolder en Amsterdamse Bos. De gemeente is toezichthouder en wii in heel Amstelveen, dus ook in het dun bevolkte buitengebied, snellere en omvangrijker digitale communicatie.

Onderwijs

Begin mei volgend jaar is heel Bankras en Kostverloren voorzien van glasvezel. Daarna volgen Elsrijk, Keizer Karelpark en Groenelaan. De planning is om heel Amstelveen in ongeveer drie jaar op glasvezel te hebben aangesloten. De aanleg van het netwerk vindt in de openbare grond plaats, maar ook op percelen en in woningen. Bewoners worden door KPN en de aannemer vooraf geïnformeerd over de werkzaamheden.

Volgens Ellermeijer is een betrouwbaar netwerk ook voor onderwijs en de digitale zorg van groot belang.

Offerhaus: “Er is een goede samenwerking met de gemeente en lokale woningcorporaties zoals Eigen Haard. Hierdoor kijken we uit naar voorspoedige werkzaamheden met minimale overlast voor de bewoners en weinig complicaties voor de uitvoerders.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.