De dertigste atelierroute staat voor de deur. Die jaarlijkse route langs ateliers van Amstelveense kunstenaars en exposities in gezamenlijke  ruimten is uitgegroeid tot een traditie in Amstelveen en wordt georganiseerd door de Vereniging Amstelland Kunst (VAK). Dit jaar wordt het evenement gehouden op zaterdag 2 en zondag 3 oktober van 11.00 tot 17.00 uur. In totaal nemen 65 kunstenaars er aan deel.

Dat zijn: Amke Homan, Anne Leegstra, Annette van Waaijen, Ans Bakker van der Pluijm, Astrid StoffelsBouchaib DihajBrigitte Hertz, Brigitte Paalvast, Carla van der Kooi, Desirée Wijgman, Dirk Annokkeé, Elly de Jong, Fred Cohen, Gaby Oltean-Lungu, Goro Shimano, Han Sinke, Hanneke Rijks, Hanneke ter Horst, Hans Fransen, Helena van Essen, Hélène Koopmans, Henka Bohlander-van Roo, Herman Pijnaker, Inbar Hasson, Ingeborg Oderwald, Jack Allick, Jan Verschoor, Jan Willem Wouters, Janneke Stilma, Jeltje van Houten, Jet Naftaniel-Joëls, Joep Backhuijs, John Frank Hoekzema, Jørgen Koopmanschap, Ju Pereira, Júlia dos Santos Baptista, Kees Streefkerk, Liesbeth Schouten, Linda van den Bergh, Mali Klein, Maria Vlaar, Marianne van der Meer (Marfel), Monique Kater, Neely Schaap, Nicole van Buuren, Pascale Lefebvre, Paul Klimecki, Peter Mazereeuw, Peter Oosterhout, Ramaz Goiati, Refkele Steemers, René Bruinsma, René Bruinsma, Rob Brünnmayer, Sander de Haan, Sophia Heeres, Sunny Neeter, Sylvia Leeflang, Tamar Rozenblat-Goiati, Tamar Shilo, Tomas Hillebrand, Tries Smilde, Vanessa Rademaker, Wies Israëls en Wijnand Slokker.

Begin  
De atelierroute begon in 1987 door een initiatief van Yvonne Maya Bakker en Lidy Leegstra. Die eerste route was nogal kleinschalig, met ongeveer 30 kunstenaars, voornamelijk gevestigd in het Oude Dorp. De route werd toen  afgesloten met een gezamenlijk diner bij een Chinees restaurant.

In 1992 nam de gemeente het initiatief in 1992 over en alle kunstenaars uit Amstelveen kregen de mogelijkheid zich er voor in te schrijven. Dat was onder de legendarische cultuurwethouder Piet van den Heuvel (VVD) die overigens het Cobra Museum tot aanzijn riep en met een kanonschot de atelierroute opende. Fietsend bezocht hij 52 beeldende kunstenaars.

 Aemstelle
Toen nog bestond de gemeentelijke expositieruimte ‘Aemstelle’, waar de route begon en een overzichtstentoonstelling van alle deelnemende kunstenaars was te zien. ‘Aemstelle’ werd in 2005 afgebroken, waarmee de gemeente een kunsthuis verloor. Een jaar later  werd de atelierroute overgenomen door de Kunstuitleen. In 2009 introduceerde die ‘Artent’ in het Stadshart, twee dagen kunst op 1000 m².  Elke kunstenaar had daar een eigen stand om zijn eigen werk te promoten.

 Toen in 2020 de Open Atelierroute dreigde te verdwijnen, nam Amstellandkunst, een collectief van oorspronkelijk Amstelveense kunstenaars, de organisatie over. Op de website staat een overzicht van alle 65 deelnemende kunstenaars en hun locatie, met een kort tekstje over de  kunstenaar en zijn of haar werk.

De organisatoren zeggen dank te zijn wij verschuldigd aan de gemeente en aan het Raadhuis, Platform C en SAKB voor het beschikbaar stellen van een deel van hun locatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.