Het festival Jazz in het Dorp stopt na zeven jaar. Door de coronacrisis was het vorig jaar niet doorgegaan. Maar het acht jaar geleden als wild plan van een groep vrienden op een terras begonnen evenement werkte met vrijwilligers en daarvoor was het inmiddels te groot geworden, zegt directeur Sander Mager. Die vrijwilligers hebben zich op de groeiende omvang kennelijk verkeken. Maar de deur staat op een kier: Als zich een nieuwe (professionele of vrijwillige) partij meldt, wil het nu bestaande kernteam wil met de organisatie helpen.
Om te laten zien dat Amstelveen niet alleen een slaapstad is, werd destijds het in het Oude Dorp gehouden swingende Jazz in het Dorp geboren. Twee maanden later stond, tegen alle verwachtingen in, het dorp vol met 10.000 bezoekers.
Artiesten
In de jaren die volgden, passeerden vele artiesten de revue. Van Mathilde Santing tot de veelgeprezen Lorrèn en van Wouter Hamel tot Shirma Rouse. Wat vooral opviel was de gezelligheid, die dus ook in Amstelveen kan.
Mager: “Jazz in het Dorp begon als vrijwilligersorganisatie van een klein groepje vrienden en is dat eigenlijk altijd gebleven. Mensen kwamen, mensen gingen, maar met een harde kern hebben we ieder jaar weer de schouders eronder gezet. Na acht jaar zijn we op een punt zijn gekomen waarop het festival te groot is om door een klein clubje vrijwilligers te worden georganiseerd. We hebben bijna allemaal (fulltime) banen en zijn een groot gedeelte van het jaar bezig met de organisatie. En hoewel we de afgelopen jaren heel hard hebben gezocht naar versterking van ons organisatieteam, merken we toch dat veel mensen zich daarop verkijken.”
“Het is niet iets dat je er ‘even’ bij doet, het is – helemaal in de zomermaanden – echt een baan naast een baan. De afgelopen vier jaar spraken we na iedere editie weer met elkaar af dat we het écht alleen nog een keer zouden doen als er serieuze versterking zou komen. En ieder jaar besloten we tegen maart om het dan toch maar weer zelf te doen. Met heel veel plezier, maar met ook veel onzekerheden – er hoeft maar één iemand uit ons team weg te vallen en we hebben een serieus probleem. En dus hebben we, met pijn in het hart, besloten om te stoppen als vrijwillige organisatie”.
Bruisen
Het nu bestaande team van vrijwilligers kan de organisatie van het festival niet meer dragen, zegt Mager. Dat team bestaat naar hemzelf uit (voornamen) Tom, Patricia, Wil, Geertje, Kees, Jeroen, Gert Jan en Jaap. Als zich niemand meldt gaat het “deze zomer gewoon weer eens op een terrasje zitten in het Oude Dorp” zitten om iets nieuws te bedenken om “Amstelveen te laten bruisen”.
Wat ontzettend jammer! Ik vond het altijd hartstikke leuk. Maar zou dit niet meer gespreid kunnen worden. Net zoals met Koningsdag tot hotel Abina bijvoorbeeld. Heb je gelijk ook meer horeca die daar van mee zou kunnen profiteren. ( dus ook meer mensen die eventueel mee kunnen betalen en mee kunnen werken). Ik weet niet of de organisatie hiervoor subsidie kreeg, maar hiermee zette je Amstelveen wel op de kaart. Dus gemeente……..? Please…………
Laat een professioneel evenementenbureau berekenen hoeveel de organisatie moet kosten en hoeveel de horeca en andere min of meer belanghebbende organisaties, winkels en bedrijven kunnen en willen meebetalen. De gemeente kan dan een eventueel en overzichtelijk te kort dekken. Het heffen van toegangsgeld is in het Oude Dorp met zijn drie toegangen ook goed te realiseren. Zo veel plezier hoeft toch niet voor niks?