Uit de daarop gerichte en 28 indicatoren metende barometer blijkt dat het met welvaart en welzijn in Noord-Holland goed gaat, zegt de provincie. Vergeleken met de rest van het land, springt Noord-Holland er vooral positief uit op de thema’s economie, demografie en opleiding. Maar door de groei van de werkgelegenheid neemt ook de druk op woningmarkt in Amsterdam en Amstelveen toe.

Jaap Bond

De barometer laat in één oogopslag zien hoe Noord-Holland ten opzichte van de rest van Nederland scoort op het gebied van economie, demografie, wonen, inkomen & vermogen, werk, opleiding, milieu & leefomgeving en levensgeluk. Elk thema heeft minimaal twee en maximaal vier indicatoren. Zo heeft het thema economie de indicatoren: bruto binnenlands product per hoofd bevolking, consumentenvertrouwen en groei in werkgelegenheid en dat van het aantal bedrijfsvestigingen. Gedeputeerde Jaap Bond van Economische Zaken (CDA) zegt dat de Noord-Hollander heeft baat bij een gezonde economie. “De barometer helpt ons en onze partners de juiste keuzes te maken om onze welvaart, leefomgeving en werkgelegenheid structureel te versterken.”

Sterke groei

De provincie scoort goed op het thema economie omdat Noord-Hollanders positiever zijn over hun economische situatie dan voorheen. Het aantal bedrijfsvestigingen steeg vorig jaar met 3,8%  (in Nederland met 3,3%) en de werkgelegenheid groeide met 1,4% (in Nederland met 1,5%). Het bruto binnenlands product per hoofd bevolking was in 2016 in Noord-Holland € 47.800 (in Nederland lager: € 37.200). Op het thema opleiding scoort Noord-Holland vooral goed omdat het percentage hoger opgeleiden toeneemt en bij demografie is dat omdat de bevolking groeit en in vergelijking met andere provincies minder last heeft van vergrijzing.

Wonen

De aantrekkelijkheid van Noord-Holland als economisch sterke regio heeft ook een keerzijde, geeft de provincie toe. ‘Vooral Amsterdam en omgeving trekt veel mensen aan die hier willen wonen en werken. De vraag naar woningen is groter dan het aanbod, waardoor de druk op de woningmarkt is toegenomen.’ Door nieuwbouw stijgt wel het aantal woningen, maar er is kennelijk tegen de vraag (vooral in lagere prijsklassen) niet op te bouwen. Volgens Noord-Holland is er ook een groter verschil tussen lagere en hogere inkomens dan elders in Nederland. Dat komt, zegt de provincie, omdat personen met hogere inkomens in het algemeen meer in regio’s gevestigd zijn waar de economie bloeit.

Intussen blijft zij, net als de gemeente Amstelveen. de economie wel stimuleren. De provincie trok voor de periode 2016 – 2019 € 90 miljoen uit om de Noord-Hollandse economie duurzaam aan te jagen. In de ‘Economische Uitvoeringsagenda’ is € 18 miljoen opgenomen om het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen bij innoveren. Om bestaande werklocaties aantrekkelijker en duurzamer te maken is ruim € 14 miljoen beschikbaar, voor herstructurering in de glastuinbouw zo’n € 10 miljoen.

1 REACTIE

  1. Bij dit soort halleluja berichten zit ik me altijd af te vragen of dit ook geldt voor de lagere middeninkomens en de minima, want mijn indruk is dat zij er eerder op achteruit gaan omdat zij niet meer kunnen meekomen op de woningmarkt en het hardst getroffen worden door de prijsstijgingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.