Fractievoorzitters in de gemeenteraad willen vaker achter gesloten deuren een soort ‘benen op tafel’-sessie houden. Dat is besloten tijdens een niet openbare zogenoemde heisessie, die zo besloten was dat er geen verslag van wordt gemaakt. Eventueel mogen de raadsleden wel informatie daarvan gebruiken, maar nooit zeggen wie wat heeft gezegd. Identiteit van deelnemers aan de heisessie mag niet worden onthuld, werd afgesproken.
Het doel van de sessie, waaraan tegengestelde politieke standpunten in het Presidium ten grondslag lagen, was onder meer de ontstane frustratie uit te spreken, vooroordelen te laten varen en meer begrip voor elkaar te tonen. Ook vond men dat men in de beslotenheid vrijer met elkaar kan spreken dan in de openbaarheid.
Integriteit
Er blijkt eind mei een training in integriteit voor de raadsleden te zijn geweest. Want integriteit is een wezenlijk onderdeel van de bestuurscultuur en de omgangsvormen binnen de raad, vindt het Presidium.
In het model van vergaderen van de gemeenteraad kunnen sommigen raadsleden zich beter vinden dan anderen. Terwijl sommigen vinden dat de structuur niets te maken heeft met de verhoudingen tussen coalitie en oppositie, zien anderen de gang van zaken juist als de weg naar verbetering van er dualisme. Maar er ontstaan wel veel procedure-discussies. Om die te vermijden moet er duidelijkheid komen over de manier van vergaderen, die er nu op neer komt dat eigenlijk alleen in de raadscommissies aangekondigde moties en amendementen in de gemeenteraad in stemming kunnen worden gebracht. Ook vinden sommige fracties de hen toegemeten spreektijd (11 minuten voor de hele agenda) ronduit knellend.
Burgemeester en griffier gaan de komende maanden bij alle fracties langs om er voor te zorgen dat er ten aanzien van het Presidium een voorstel op tafel komt waar iedereen volledig achter kan staan.
Geluidsinstallatie
Het tweetal zal ook met een voorstel met diverse varianten komen over de nieuwe of te repareren geluidsinstallatie in de raadszaal. Daarin wordt de voorkeur voor lokale bedrijven meegenomen, evenals de rol van de media, de samenhang met de manier van vergaderen, zoals de mogelijkheden om staand te debatteren. Ook komen in het voorstel het organiseren van parallelsessies en het stemmen met het audio-videosysteem aan de orde.
Tsja, zullen wij het verschil merken tussen een besloten en een openbaar onderonsje?
Dat was eigenlijk ook mijn eerste reactie. En verder vraag ik mij af of het überhaupt bij iemand opkomt dat bestuurlijke openheid gewoon de norm zou moeten zijn. En dat het niet alleen aan B&W, de griffie en/of de gemeenteraad is om te bepalen op welke informatie ik recht heb of niet. In Den Haag is er een hele rel over ontstaan, maar hier gaat het gewoon door en is zelfs de omgekeerde beweging aan de gang zo lijkt het.
Niet zo lijkt het , maar zo is het.
De voltallige gemeenteraad schijnt vergeten te zijn, dat ze er zitten voor ons. Maar zij leggen de uitslag van de verkiezingen als volgt uit. “Bedankt jongens en meisjes, dat jullie ons hebben gekozen. Maar nu weer oprotten, hoor, want we weten het zelf erg goed.”
Het enige wat je mag is op een partij of persoon stemmen, daarna mag je vier jaar toezien wat deze persoon/partij voor je gaat doen.
U drukt zich nog mild uit. Wij mogen met de pet in de hand afwachten wat de dames en heren voor ons beslissen, waarbij de transparantie en inspraak natuurlijk als eersten overboord worden gezet.
Het college B & W en de raadsleden in Amstelveen hebben hun les geleerd door de coronamaatregelen, vooral geen pottenkijkers binnen hun kring te laten, om besmetting te voorkomen. Het is eigenlijk een soort privé BV geworden, wel betaald door belastinggeld en ondanks alle openingsmaatregelen van het kabinet de dames en heren in het bestuur van de gemeente gaan gewoon door met hun eigen verlengde quarantainemaatregelen.
Tja, u heeft een punt. Je zou je af kunnen vragen in hoeverre het gemeentehuis weer wordt geopend voor bezoekers om hun zaken te regelen en de vergaderingen van de raad te bezoeken. Ik denk dat de gemeente in navolging van het kabinet toch hier over besluiten moet nemen.