De horecavergunning van het al tientallen jaren bestaande café De Manen aan de Noorddammerlaan in Bovenkerk is door de gemeente ingetrokken. Het bedrijf is donderdag met onmiddellijke ingang gesloten. Het ontnemen er aan van de juiste vergunningen betekent dat er geen drank meer mag worden verhandeld. Het terras was zonder vergunning uitgebreid op gemeentegrond en er werd illegaal een zogenaamde bouwkeet geplaatst, waar volgens vaste klanten in wezen tijdens coronacrisis de café activiteiten werden voortgezet.

Het terras was zonder vergunning uitgebreid op gemeentegrond en er werd illegaal een zogenaamde bouwkeet geplaatst, waar volgens vaste klanten in wezen tijdens coronacrisis de café activiteiten werden voortgezet. De burgemeester stelt de gemeenteraad per brief op de hoogte van de door hem genomen maatregelen. Exploitante Irene Isselmann zegt geschokt te zijn door de beslissing en in gesprekken met de gemeente een oplossing te willen zoeken.

Bibob

Exploitante Irene Isselmann zegt geschokt te zijn door de beslissing en in gesprekken met de gemeente een oplossing te willen zoeken. Zij wilde de bestaande vergunningen wegens de vele uitbreidingen actualiseren, maar de gemeente is daarvoor doende met een Bibobonderzoek om vast te stellen of de investeringen niet afkomstig zijn van crimineel verkregen geld. Zolang dat gaande is, werd geen vergunning verleend voor een al gestarte verbouwing van het bestaande pand, waarvoor al een deel is gesloopt.

Volgens de gemeente loopt de zaak al langer, maar gesprekken met de exploitante liepen op niets uit. “Naar aanleiding van diverse meldingen voerde de gemeente afgelopen april een controle uit bij Café De Manen”, schrijven B&W.  “Bij die controle bleek dat het café zonder vergunning een bouwwerk heeft bijgebouwd en een nieuw terras heeft ingericht waar zonder de benodigde vergunningen alcohol wordt geschonken.”

Zelfde regels

Bij de controle kwam ook aan het licht dat een deel van het nieuwe gebouw en terras op grond van de gemeente staat en volgens haar beeldbepalende bomen worden bedreigd, omdat ze in het terras zijn gemetseld. In mei werd als gevolg van de wet Bibob (Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) een bouwstop opgelegd en de vergunning voor de verbouwing geweigerd.

De gemeente ziet overigens wel dat De Manen een belangrijke functie voor Bovenkerk heeft. “Maar daarvoor gelden dezelfde regels als voor alle andere (horeca)gelegenheden in Amstelveen”, zegt zij.

De Manen bestaat al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw en heette voorheen café ’t Trefpunt (foto). Dat was gesticht door Freek Bosse. Het werd lang gedreven door Gerard Bergkamp, die het van de vorige eigenaar overnam. Nadat de naam was veranderd, kwam het uiteindelijk (na eerst door medewerkers te zijn overgenomen) in handen van diens zoon Edwin Bergkamp en diens vrouw. Bij de scheiding kocht zij hem uit en werd zij de exploitante. Haar ex-man werkt op het ogenblik bij café Thijs in de Dorpsstraat. Het Trefpunt was destijds kleiner van opzet.

3 REACTIES

  1. Goed de eigenaresse heeft goed naast het potje geplast,maar valt er hier niet gewoon een mouw aan te passen. Gewoon beboeten, waar ze fout is geweest. Daarnaast moest dat Bibobonderzoek nou aan de grote klok worden gehangen. Dat suggereert toch wat. En ik dacht dat men in dit land nog altijd onschuldig was totdat het tegendeel is bewezen. Ook valt het op, dat in deze gemeente bepaalde horeca allerlei voordeeltjes krijgt en andere totaal niet. (( Stadshart&Oude Dorp)
    Het zal er wel op uitdraaien dat die mevrouw voor een leuk bedrag wordt uitgekocht door een één of andere projectontwikkelaar en dat de gemeente hun stukje grond ook voor een zeer leuk bedrag verkoopt , ( een zelfde soort scenario als bij de Zwarte Kat)maling hebbende aan de sociale functie die dat café voor Bovenkerk heeft.

  2. Nee, eerder een concurrent uitgeschakeld, want veel bezoekers van de horeca in het Oude Dorp ( waar horecaspecialisten van D66&VVD ook hun zakelijke belangen hebben) kwamen ook in de Maanen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.