Geen festival-locatie, maar pop-up paviljoens voor kleinschalige activiteiten en mobiele groenbakken moeten er op het Stadsplein komen. Plus flexibele puien zodat de culturele instellingen meer verbinding kunnen maken met het Stadsplein.

Dat waren enkele voorstellen die de daar gevestigde negen culturele instellingen maandag aan raadsleden en een klein deel van de inwoners deden om eindelijk het Stadshart verlevendigen, wat blijkbaar ondanks politieke inspanningen al jarenlang niet lukte.

Aantrekkelijke plek

Door een fout van de gemeente waren overigens geen media aanwezig. En van de inwoners alleen een betrokken digitaal panel. Volgens de gemeente reageerden raadsleden en inwoners ‘positief’ op de voorstellen.

De gemeente laat Amstelveners via een digitaal burgerpanel meedenken over de ontwikkeling van het plein. Dus bij de opties van de culturele instellingen blijft het volgens haar niet.

Cultuur- en Stadshart-wethouder Herbert Raat wil nou eindelijk wel eens van het Stadsplein een aantrekkelijke plek maken voor inwoners. “Dat kan alleen door hun ideeën te horen en hen te betrekken bij de ontwikkeling”, zei hij maandag.

Overigens juicht hij toe dat de culturele instellingen in een lastig jaar de – overigens door hem ook gestimuleerde – samenwerking met elkaar aangingen. “Dat zal een gunstige uitwerking hebben op de kunst en cultuurbeleving in Amstelveen.”

Participatie

En ja, het modewoord participatie viel weer. Behalve de politiek (die er veel over praat maar er in de praktijk bang voor is) zeiden ook de cultuurorganisaties bij hun presentatie die heel belangrijk te vinden. Alleen met inbreng van onder meer inwoners, horeca, gemeente en instellingen kan er volgens hen een breed gedragen plan voor het plein ontstaan.

Onder de kleinschalige activiteiten en ontmoetingsplekken verstaan zij faciliteiten waardoor Amstelveners graag naar het plein komen en waar altijd iets te doen is. Geen evenementenplein, maar een gebruikersplein, zeggen zij.

Ideeën

De culturele instellingen denken onder meer aan een verlichte kunstroute in de donkere maanden die begint op het plein en via de beeldentuin op de overkapping van de A9 loopt naar een pop-up paviljoen waar dans- en muziekleerlingen overdag repeteren.

De gemeente stelt een stadsprogrammeur aan voor het ontwikkelen van een programmering ‘en om verbinding te zoeken met de omgeving’. Amstelveners wordt gevraagd mee te denken in speciale werkgroepen. Bekijk hier de video waarin de ideeën zijn samengevat. Wie in de toekomst wil meedenken, kan zich aanmelden via kunstencultuur@amstelveen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.