Dat in het Oude Dorp ongeveer acht relschoppers voor vernielingen zorgden in de nacht van vrijdag op zaterdag is volgens ook een kwestie van verveling van de jeugd, vindt GroenLinks. De partij heeft daarom B&W gevraagd die preventief te voorkomen en een extra jongerenwerker in te zetten tijdens coronatijd. GL-raadslid Ilika Polderman pleit daar overigens al langer voor.

Overigens vindt de fractie wel de nog niet opgespoorde daders moeten worden aangepakt. In samenspraak met de gedupeerden en de lokale gemeenschap moet volgens GroenLinks herstel en vergoeding van de schade plaatsvinden. Voortijdig signaleren van verveling bij jongeren is daarnaast volgens de partij belangrijk. “Het is belangrijk dat we als gemeente actief verveling bij de jeugd tegen gaan en tegelijkertijd zo goed mogelijk de kwetsbare jeugd in beeld blijven houden,” vindt Polderman.

Om verveling van de jeugd, blijkbaar volgens haar mede de oorzaak van de vernielingen, wil Polderman weten hoe de rijkssubsidie tegen verveling van jongeren wordt ingezet door de gemeente en of Amstelveen is aangesloten bij het project Jeugd-Aan-Zet?

Ook vraagt zij welke voorzorgsmaatregelen de gemeente tot nu toe kon treffen om verveling bij de jeugd tegen te gaan. En of zij de jongeren wel in beeld heeft die door corona nu extra aandacht nodig hebben. Ook wil zij inzicht van B&W hebben over hoe het in het OD zo mis kon gaan. “Ziet het college redenen om verdere aanpassingen door te voeren om dit soort incidenten in de toekomst tegen te gaan, zeker nu de lockdown geïntensiveerd is en nog langer gaat duren?” vraagt zij ook.

Woedend

Intussen zijn ondernemers en bewoners in het Oude Dorp woedend over de vernielingen door de jeugd in Stations- en Dorpsstraat. Daar werden winkelruiten van de firma’s Koudijs, Haddock en Gusto ingegooid, bloembakken ondersteboven getrokken en auto’s zwaar beschadigd, onder meer op het parkeerterrein bij het Kazernepad. Volgens sommige bewoners was tenminste een deel van de jonge vernielers onder invloed, onder meer van lachgas. Wethouder Rob Ellermeijer heeft zaterdag de wijk bezocht en gesproken met gedupeerden. De politie wil informatie van degenen die meer over de vernielingen kunnen vertellen. Die kunnen zich melden via 0900-8844 of (anoniem) 0800-7000 (zaakregistratie 2021015838).

Voor het bewerken van ramen zijn onder meer voor de herinrichting van het Oude Dorp benodigde bakstenen gebruikt. Ook een voor die werkzaamheden in de wijk staande dragline werd door de vernielers onder handen genomen. De ondernemers hopen op camerabeelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.