Naar aanleiding van de bijstandsvrouw die zevenduizend euro terug moest betalen omdat haar moeder boodschappen voor haar kocht, vraagt GroenLinks schriftelijk aan B&W hoe dat in Amstelveen zit. Uit nadere berichtgeving kwam naar voren dat gemeenten verschillend omgaan met dit soort situaties, constateert de fractie.

GL-raadslid Stieneke Kruijer wil weten of de gemeente Amstelveen een vrijstelling voor giften kent aan mensen in de bijstand en zo ja hoe hoog die is en wat de criteria voor een vrijstelling zijn.

Controle

Verder vraagt zij hoe het college aankijkt tegen het regelmatig ontvangen van boodschappen van familie of organisaties zoals de voedselbank of diaconie. “Vallen die giften onder de informatie plicht?” wil Kruijer weten. En hoe eventueel de controle daarop dan wordt gerealiseerd.

“Welke ruimte bestaat er voor een afweging en toepassing van de regels in het licht van de concrete omstandigheden van een gerechtigde”, vraagt Kruijer verder. Zij wil ook weten in hoeverre bij een eventuele beslissing tot terugvordering en opleggen van een boete gekeken wordt of dit leidt tot grote financiële problemen voor de bijstandsgerechtigde en een eventueel beroep op schuldhulpverlening.

1 REACTIE

  1. Mag dit wel gevraagd worden door GL, want zoiets kost toch geld volgens de hr.Raat? Overigens een heel legitieme vraag aangezien Den Haag, de gemeentes te veel ruimte geeft voor een eigen uitleg, waardoor er soms een te groot verschil kan ontstaan met vervelende consequenties voor de betrokkenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.