De politieke partij Seniorenbelang Amstelveen (SBA) wil het gratis openbaar vervoer voor ouderen die niet meer inkomsten hebben dan 130% van het sociaal minimum uitbreiden. Het geldt nu alleen voor de bus, maar het zou volgens SBA met de tram moeten worden uitgebreid. Fractievoorzitter Percy de Robles heeft daarover schriftelijke vragen aan B&W gesteld.
Hij borduurt in wezen voort op een regeling die door de gemeenteraad werd aangenomen op voorstel van een vorige ouderenpartij, de OCA, die De Robles afvaardigde in de lokale volksvertegenwoordiging, maar waarmee hij brak om onder een andere naam verder te gaan.
Corona
Volgens hem hebben ongeveer duizend kwetsbare oudere Amstelveners baat bij de nu bestaande regeling, die de bussen van Connexxion betreft, maar niet de trams naar Amsterdam van het GVB.
“Door het gratis openbaar vervoer, zorgen wij er in elk geval voor, dat hun mobiliteit niet verder wordt beperkt”, zegt hij. “Ondanks de coronacrisis, zijn er senioren die afhankelijk zijn van het OV. Momenteel zal het gebruik minimaal en tot het strikt noodzakelijke beperkt worden, maar als de maatschappij weer enigszins open kan, gaan zij zeker weer meer gebruik maken van de mogelijkheden.”
Gesprek
De Robles vraagt B&W of er al gesprekken zijn geweest met het GVB en, zo ja, wat die hebben opgeleverd. En als er géén gesprekken zijn geweest moeten B&W daar wat hem betreft snel mee beginnen. Het is volgens hem belangrijk dat er meer keuzevrijheid komt. “Omdat het abonnement nu beperkt is tot de bus, kunnen onze senioren die er recht op hebben, geen gratis gebruik maken van de nieuwe tramlijn.”
Mee eens, en ook dat deze groep gebruik kan maken van de Amsterdampas en niet alleen van de Amstelveenpas, want het verschil tussen deze 2 passen is echt te groot.
Amstelveners kunnen niet zomaar als inwoners van Amsterdam worden beschouwd, dus geen recht hebben op die Amsterdampas. Die stad is groter trouwens dan deze gemeente, dus de pas ook.
Met die eerste zin ben ik het wel met je eens. De tweede echter niet. Met een Amsterdampas kun je veel en veel meer. Dat is gewoon rechtsongelijkheid.
Men kan wel samenwerken op het gebied van huisvesting, ov, economie, infrastructuur, scholen, cultuur enz., maar niet op zo’n ondergeschikt punt als een pas voor de minima? Toe nou. Is toch gewoon een kwestie van willen!?