Geen van de door de SP ingediende moties om het voordeel van oudere werkzoekenden, mensen met aan afstand tot de arbeidsmarkt, werkstages (die niet zouden mogen leiden tot goedkopere arbeidskrachten) en mensen met een laag inkomen zijn door de gemeenteraad woensdag aangenomen. Wethouder Marijn van Ballegooijen van Welzijn en Werk en Inkomen vond ze eigenlijk overbodig of onjuist.
Dat er bij het Werkplein, waar men probeert mensen naar werk de begeleiden, geen op ouderen gericht beleid bestaat, zoals raadslid Marina Casadei van de SP zei, bestreed de wethouder.
Ouderen
“De meesten die naar het Werkplein komen zijn ouderen”, zei hij. Alleen de ChristenUnie kreeg de SP op dat punt mee. Zoals bij haar pleiten voor werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt BBA en GroenLinks. Volgens Casadei richt het Werkplein (in het raadhuis) zich alleen op kansrijke werklozen. Zij drong in haar motie aan op een onderzoek om er achter te komen welke bedrijven en organisaties bereid zijn langdurig werklozen in dienst te nemen. Van Ballegooien antwoordde dat negentien dat al doen en hij vond het ongewenst daar op dot moment meer gemeentelijke energie in te steken.
Bühne
Een gemeentelijk schrijven naar Den Haag om het minimumloon op € 14 per uur te brengen, omdat nu dat in Nederland tot een van de laagste van Europa behoort, achtte hij een SP-actie voor de bühne. Ook al hebben buurgemeenten volgens Casadei dat wel gedaan. Maar de SP kreeg alleen het CDA en GroenLinks mee. De ChristenUnie steunde die partij wat de werkstage betreft. Zij moeten volgens een motie worden gebruikt, waarvoor zij zijn bedoeld, zodat met niet de ene na de andere stage moet doorlopen om nooit een baan te krijgen.
Maar volgens Van Ballegooijen is daarvan geen sprake en komt wat Casadei bedoelde niet of nauwelijks voor. “Misbruik van de stage komt bijna niet voor.” Een brief met een overzicht van de stages waarbij de gemeente heeft geholpen ligt al bij de griffie, zei hij. Die zou hij de SP laten toezenden.
Amstelveen gelooft in marktwerking. De beste krijgt het baantje. Dat zie je ook bij de wethouders terug. . . . . .
Goh, dan zou de gemeente eens “Amstelveen voor elkaar”eens door moeten lichten hoeveel werkzaamheden daar op staan die vroeger gewoon betaalde functies waren. Om maar wat te noemen; werk in verpleegtehuizen ( hulp bij koken, thee en koffie rondbrengen, hulp bij uitserververen van eten enz.) , bij de bibliotheek, suppoosten bij musea, buurthuizen e.a. Dit zijn veelal mensen die in de bijstand en zo “aangemoedigd” worden om “ in het werkritme” te blijven of “ iets terugdoen voor de maatschappij”.. Op zichzelf natuurlijk niets mis mee, maar hier is natuurlijk wel sprake van verdringing van regulier werk. Er is genoeg ander vrijwilligerswerk waar dit niet het geval is, maar als ik lees dat bij het Taalhuis bijvoorbeeld iemand werd gezocht die als een soort intermediair moest optreden tussen klanten en coaches en ook nog een beetje handig moest zijn met de computer dan denk ik er toch het mijne van. Idem dito als ik vrijwilligers administratief werk zie verrichten in buurthuizen of ‘s avonds sterke drank zie schenken, terwijl ze hoogstwaarschijnlijk niet het diploma sociale hygiëne hebben. Het zou de gemeente zelfs wat kunnen schelen in het uitkeren van een aantal bijstandsuitkeringen.
Natuurlijk zijn er grijze gebieden, maar het kan beslist geen kwaad om de zoveel tijd deze werkzaamheden eens tegen het licht te houden. Zeker als je weet dat de gemeente wel energie steekt in het promoten van het gebruik van een regenton e.d.