Ook bij verkoop van de aandelen Eneco moeten het bedrijf duurzaam blijven als er andere eigenaren komen. Daarover moet Amstelveen met andere gemeenten – liefst via de koepel Vereniging Nederlandse Gemeenten –  gaan praten, gaat de ChristenUnie woensdag in een motie in de gemeenteraad uitspreken. ‘Amstelveen, let op uw publieke zaak!’ heet die motie. De titel zegt in feite waar de CU heen wil.

Bert de Pijper

Tot nu toe zijn de aandelen in handen van 53 gemeenten, maar de grootste aandeelhouders willen er van af. Amstelveen is altijd tegen verkoop geweest, maar ziet met daar ook niet voor geporteerde gemeenten, die nog maar zo’n acht procent van de aandelen in handen zouden hebben, geen invloed meer in het beleid van een aandeelhoudersvergadering. Maar energielevering is een publieke zaak. “Doel van dit overleg met tegenstanders en mogelijk ook met voorstanders van de verkoop moet zijn er voor te zorgen dat een ongestoorde en stabiele energievoorziening, tegen een aanvaardbare prijs door Eneco, ook voor te toekomst gewaarborgd blijft”, zegt fractievoorzitter Bert de Pijper van de ChristenUnie.

Duurzaam

Het overleg moet ook dienen om samen er voor te zorgen dat programma van Eneco t.a.v. duurzame energie wordt voortgezet, vindt hij. “Nu de meeste gemeenten hun aandelen gaan verkopen, kunnen niet verkopende geen invloed meer uitoefenen via de aandeelhoudersvergadering van Eneco.” De Pijper denkt dat te kunnen bereiken door te praten met de andere gemeenten en het bedrijf zelf.

“Voor de gemeenten is van belang dat Eneco een ongestoorde energievoorziening met een kwalitatief hoog niveau, inclusief de inzet op een programma van een energietransitie naar duurzame energie, blijft waarborgen.” In de motie wordt gevraagd B&W van Amstelveen het initiatief tot het overlegplatform te laten nemen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.