“Op dit soort dingen gaan wij niet besparen”, zei wethouder Floor Gordon (D66) vrijdagmorgen (25 november) bij het hijsen van de vlag ‘Stop Geweld tegen Vrouwen’ op het Raadhuisplein, samen met haar PvdA-collega Marijn van Ballegooijen. ’s Avonds zou zij naar haar zeggen het Stadsplein oranje verlichten. Omdat het een oproep geweld tegen vrouwen betrof, tilde zij in dit verband niet optimaal aan Duurzaamheid, die zij ook in haar portefeuille heeft en gekoppeld is aan het minder gebruiken van energie.

Beide wethouders lichtten ’s avonds het gebouw van de bibliotheek aan in oranje, om licht te verspreiden op het Stadsplein en met beide activiteiten het startschot te geven voor de jaarlijkse campagne ‘Orange the World’ tegen geweld tegen vrouwen.

Schokkend

Er moet daarvoor blijvend aandacht zijn, vindt Gordon. “Daarom draagt Amstelveen een steentje bij aan de campagne Orange the World. Het is hard nodig want de cijfers liegen er niet om.” Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek, psychisch en / of seksueel geweld, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). En Rutgers berekende dat in Nederland 53 procent van de vrouwen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het Ministerie van Volksgezondheid meldt dat 1 op de 5 Nederlandse vrouwen met partnergeweld te maken krijgt. “Schokkende cijfers”, vindt Gordon. Marijn van Ballegooijen, vooral opkomend voor de LHBTO+-gemeenschap, zei dat hij graag de campagne steunt, want dat ook mannen wat de bescherming van vrouwen betreft een taak hebben. “Bovendien heb ik Veilig Thuis in mijn portefeuille, waarbij het dikwijls gaat om het beschermen van vrouwen tegen geweld.”

Preventie

In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. “Het is belangrijk te investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken”, zegt hij. “Daar kan iedereen aan bijdragen. Belangrijk is vooral niet alleen vrouwen en meisjes, maar ook mannen en jongens hierbij te betrekken.” Maandag (28 november) zijn de wethouders Gordon en Van Ballegooijen samen aanwezig bij de onthulling van een bankje met oranje mozaïeken bij buurthuis Villa Randwijck.

Oranje de Wereld

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inmiddels worden in meer dan honderd landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht en debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.