Begin september waren er 1700 woningen in Amstelveen, waar al langer dan zes maanden niemand stond ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie, zeg maar het bevolkingsregister. Dat schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad over de criminele ‘ondermijning’, waartegen de gemeente strijd voert. Het gaat om de onderwereld die in de bovenwereld zaken doet.

Ondermijning heeft in de aanpak van de zorg voor veiligheid prioriteit, zegt burgemeester Tjapko Poppens. Hij bestrijdt onder meer hennepteelt, in verband waarmee vorig jaar elf panden door hen werden gesloten, illegale prostitutie en mensenhandel.

Bordeel

Overigens kan voor het niet voorkomen van een bewoner op een bepaald adres een plausibele reden zijn, bijvoorbeeld als de woning als pied-a-terre dient of te koop staat. Maar er kan ook bijvoorbeeld hennepteelt in plaats vinden, vaak gepaard gaande met energiediefstal. TNO ontwikkelt met de gemeente samen een zoekmachine, waarmee sneller en effectiever onderzocht kan worden waar zich onregelmatigheden voordoen.

Vorige maand werd in samenwerking met de politie een illegaal bordeel in een woning, die stond geregistreerd als onbewoond, opgerold. Het pand was via een signaal van het team woonfraudecontrole in beeld gekomen.

Informatie

De informatiepositie is voor burgers en gemeente sterk verbeterd, zeggen B&W. “De app Meld een Vermoeden wordt door verschillende professionals gebruikt om signalen van ondermijning te melden. Onze handhavers en toezichthouders kunnen hun ‘straatinformatie’ meteen registreren. Anoniem melden is voor iedereen mogelijk via Meld Misdaad Anoniem.”

Regionaal infocentrum

MMA-meldingen over Amstelveen worden doorgegeven, waarna de gemeente periodiek met de politie signalen bespreekt en analyseert. “Mocht informatie van het Openbaar Ministerie, de belastingdienst of bijvoorbeeld de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) nodig zijn, kan het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum Amsterdam Amstelland (RIEC AA) gevraagd worden de casus integraal op te pakken. Ook als een casus te groot en complex wordt met bijvoorbeeld meerdere misdrijven of kopstukken, komt het RIEC in beeld,” staat in de brief aan de gemeenteraad.

 Hennep

Signalen over hennepplantages en drugs in woningen en bedrijfspanden komen zowel bij de politie als de gemeente binnen. De politie doet het strafrechtelijk onderzoek. De burgemeester kan, ter bescherming van de openbare orde, de woning of het bedrijfspand sluiten.

De gemeente heeft, naast politie en Openbaar Ministerie, een belangrijke taak in deze ernstige vorm van criminaliteit, wegens haar wettelijke verantwoordelijkheid prostitutie te reguleren door middel van vergunningen en controles. Uit de brief: “De gemeente is daarmee een onmisbare partner bij de aanpak van mensenhandel, omdat ze regels stelt, locaties controleert op illegaliteit en dwang, aanvragen voor vergunningen beoordeelt en voorlichting kan geven. Doordat de gemeente nu over meer informatie beschikt, heeft zij het aantal controles geïntensiveerd en vaker bestuurlijke maatregelen ingezet, zoals het sluiten van panden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.