Door het ontwerp van de nieuwe omgevingsverordening van de provincie Noord-Holland worden krijgen gemeenten meer zeggenschap over hun plannen.  Een belangrijk uitgangspunt blijft wel de bescherming van bijzondere landschappen. En in de Metropool Amsterdam (MRA), waartoe Amstelveen behoort, wordt ruimte aan gemeenten geboden voor het plaatsen van windmolens. In Amstelveen zijn die overigens weinig populair, onder meer wegens grondgebrek.

In de nieuwe omgevingsverordening worden 21 bestaande verordeningen samengevoegd. De ontwerp-Omgevingsverordening NH2020 ligt van 18 februari tot en met 10 april ter inzage, zodat men op het ontwerp kan reageren. De reacties verwerkt de provincie. De omgevingsverordening zal vervolgens vóór de zomer door Provinciale Staten worden vastgesteld.

Beslissen

In de nu bestaande Provinciale Ruimtelijke Verordening is het niet mogelijk kleinschalige woningbouw te realiseren in het landelijk gebied als niet aan de Rijksregels wordt voldaan. Dat wordt met de nieuwe omgevingsverordening in Noord-Holland Noord wel mogelijk. Gemeenten mogen zelf daarover beslissen. Aan de rand van kernen en aan dorpslinten kunnen hierdoor woningbouwprojecten met maximaal 11 woningen worden gerealiseerd.

Provinciaal landschap

In de nieuwe verordening zijn de kernkwaliteiten van de landschappen vastgelegd en worden die beschermd. Er zijn drie beschermde landelijke gebiedstypen: Unesco werelderfgoed, Natuur Netwerk Nederland (NNN) en het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). In het BPL zijn kleinschalige woningbouwontwikkelingen aan de rand van kernen toegestaan als de kwaliteiten van het gebied niet worden aangetast.

 

Klimaatverandering

Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen moet voortaan rekening worden gehouden met de risico’s van klimaatverandering. Het gaat dan om wateroverlast, overstroming, hitte en droogte. Gemeenten moeten bij de planontwikkeling maatregelen in kaart brengen om die te voorkomen.

Windturbines

Gedeputeerde Staten kunnen op verzoek van gemeenten in MRA gebieden aanwijzen waar windturbines mogen komen. De gemeenten kunnen op basis hiervan verder invulling geven aan de Regionale Energie Strategieën (RES). Daarvan zijn er in totaal 30 in het land, waarvan twee in Noord-Holland. Vorige week werd een – overigens matig bezochte – informatiebijeenkomst in Amstelveen gehouden over RES.

1 REACTIE

  1. Wedden, dat nu bij de Nes 11 super-de-luxe miljoenenvilla’s worden gebouwd en ook her en der aan de Amsteloever. In mijn idee krijg je zo nog meer verrommeling van het landschap. Waarom niet hier en daar de hoogte in zoals naast de Seineflat in Middenwaard, Carmenlaan, evenwijdig aan de William Boothlaan achter de poelier, flinke renovatie wc Augustinuspark en wat extra woonlagen, verplaatsing speeltuin naar veld bij de Paaskerk en daar ook een appartementengebouw neerzetten van 3 of 4 woonlagen enz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.