De overheidscampagne ‘Ik doe iets tegen huiselijk geweld’ helpt slachtoffers en omstanders in actie te komen bij (een vermoeden van) huiselijk geweld. In Amstelveen kwamen vorig jaar 150 adviesaanvragen en 689 meldingen bij Veilig Thuis. In heel de regio waren er 4.076 adviesvragen en 11.562 meldingen, een stijging met 3,5%.
De overheidscampagne helpt slachtoffers en omstanders in actie te komen bij (een vermoeden van) huiselijk geweld. Op de website ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl staan tips om het gesprek aan te gaan.
Corona
In de eerste helft van dit jaar werd in de regio een stijging van het huiselijke geweld en kindermishandeling gesignaleerd. Maar die stijging was minder dan in voorgaande jaren, terwijl wethouder Marijn van Ballegooijen als gevolg van de coronamaatregelen een sterkere had verwacht. “Doordat mensen veel meer tijd met elkaar doorbrachten, vreesden we voor een flinke toename aan meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling”, zegt hij.
Masker 19
Opvallend vindt de wethouder dat meer inwoners een melding hebben gedaan dan voorgaande jaren. De gemeenten en Veilig thuis hebben veel aandacht besteed aan communicatie over de manieren waarop men hulp kan zoeken, zoals de code ‘Masker 19’ bij de apotheek. Door dat te zeggen geeft men aan hulp te willen bij huiselijk geweld.
De stijging met 3,5% in de regio is lager dan in voorgaande jaren. Daarbij is zo’n driekwart van de meldingen afkomstig van de politie. Ook inwoners kunnen een melding doen. Bij zorgen of vragen over huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling kan iedereen bellen met Veilig Thuis: 0800-2000. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar voor vragen, advies en ondersteuning.
Veilig thuis
Tussen 09.00 en 17.00 uur kan op www.veiligthuis.nl ook online gechat worden met professionele hulpverleners. Jaarlijks worden in Nederland een miljoen mensen slachtoffer van huiselijk geweld. Kindermishandeling komt in Nederland meer dan 119.000 keer per jaar voor en naar schatting 200.000 ouderen van boven de 65 jaar wordt mishandeld door partners, familie, huisvrienden of zorgverleners.
Praten
In de afgelopen vijf jaar werden 418.000 volwassenen slachtoffer van huiselijk geweld. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om (ex)partnergeweld. Partnergeweld is elke vorm van geweld tussen volwassen (ex)partners. Het kan zowel fysiek, psychisch als seksueel van aard zijn. Vaak bevinden partners zich in een vicieuze cirkel. Een eerste stap zetten, hoe klein dan ook, kan het begin zijn van een oplossing. Bijvoorbeeld door erover te praten of om advies te vragen.