Van een meer zakelijke koers, waarvan het bestuur van de Kledingbank wordt beschuldigd, is volgens B&W geen sprake. Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van Marina Casadei (SP) en Bert de Pijper (ChristenUnie). Ook uit de subsidieaanvragen blijkt die commerciële aanpak niet, zegt de gemeente.
De beschuldigingen waren geuit door zeven ‘ontslagen’ vrijwilligers, van wie er twee terug mochten komen, maar B&W herkennen de verzakelijking niet. Volgens het college is het doel van de Stichting Kledingbank Amstelland de minima tegen weinig kosten te voorzien van goed draagbare kleding.
Subsidie
De vrijwilligers vinden het bestuur van de stichting ook net transparant genoeg. Zij baseren die mening op het feit dat zij geen notulen van bestuursvergaderingen noch financiële rapporten krijgen. Maar de gemeente ontkent gebrek aan transparantie omdat zij zelf, conform de subsidieverordening, het bestuur aan haar verantwoording aflegt over ontvangen subsidie in een jaarverslag en een financieel verslag.
Gesprek
Eén opstandige vrijwilligster heeft een brief over de situatie naar de gemeente geschreven, zegt die. Ambtelijk is geprobeerd tussen die vrijwilligster en het bestuur te bemiddelen, melden B&W. “Het bestuur is bereid om met de vrijwilligers in gesprek te gaan”, schrijven B&W. En: “Een verdere rol vanuit het college kan alleen bijdragen als beide partijen met elkaar in gesprek willen gaan.”
Als gemeente zou ik eerst dan wel eens van het bestuur van de kledingbank willen weten, wat de reden was waarom die vrijwilligers niet meer terug mochten komen. Dit zou getuigen dat de gemeente vrijwilligers hoog in het vaandel heeft staan. En dan trachten te bemiddelen. Overigens vind ik het wel een vreemd verhaal.