Educatie voor scholieren, een markt met aanbieders op dat gebied, een voorstelling van een trendsetter en futurist, het officieel in gebruik nemen van de eerste elektrische ‘bakkenwagen’ van Nederland en andere informatie. Het waren allemaal onderdelen van de Dag van de Duurzaamheid, een initiatief van wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid), die zelf dan ook bij alle onderdelen was.

Kinderen in P60

Het was háár dag een beetje, hoewel zij alle partners – bedrijven, scholen en inwoners – roemde die bijvoorbeeld op de markt in de schouwburg stonden. Volgens velen ging het allemaal om het redden van het klimaat, schonere lucht, meer groen, minder fossiele energie, isolatie van woningen enzovoort. Maar juist daarover ging de als hoogtepunt van de dag aangekondigde presentatie niet over. Richard van Hooijdink beperkte zich in zijn presentatie uitsluitend tot de vooral digitale toekomst en constateerde onder meer dat het onderwijs zwaar achterloopt t.o.v. de jongeren die het in bedrijven en overheid voor het zeggen moeten krijgen.

Lachertje

Maar de rest van de dag was vooral op zonnepanelen, groene daken en

Rabo-directeur Ugur Pekdemir was een van de sprekers in de talkshow BV Amstelveen. (Links Meindert Schut van BNR, rechts Matthijs den Hollander).

de troep die de mensheid van de aarde maakt gericht. Waarbij eigenlijk niemand het had over de enorme toename van de vraag naar elektriciteit die er aan komt en op een of andere wijze opgewekt zal moeten worden. De nu gepropageerde middelen, zoals zonnepanelen en windmolens,  zijn volgens Maarten van Andel in diens boek ‘De Groene Illusie’ absoluut onvoldoende en eigenlijk een lachertje. En hij is geenszins een ontkenner van de klimaatverandering, maar constateert dat de enige snelle oplossing in kernenergie schuilt, waar de klimaatreligie massaal tegen de hoop loopt.

Workshop

Intussen maakte het regionaal energieloket tijdens een workshop uitgebreid reclame voor energietransitie en isolatie van woningen, gaf uitgebreid informatie over landelijke en plaatselijke subsidies en bood onderzoek in de woningen aan. Daarbij werd bijvoorbeeld ten aanzien van vervanging van een CV-ketel onderscheid gemaakt tussen de korte en langere termijn.

Verbinden

Zweverig moment tijdens de show. Of men maar op een papier wilde schrijven welke persoonlijke waarde men in de toekomst het waardevolst vindt.

Behalve duurzaamheid viel ook het andere modewoord, ‘verbinden’, geregeld. De hoorden bezoekers veelvuldig op de Dg van de Duurzaamheid. “In ben eigenlijk gewoon een makelaar om de partijen bij elkaar te brengen”, zei Gordon. Partijen met uiteenlopende belangen overigens: Terwijl aan de ene stand op de duurzaamheidsmarkt reclame voor groene daken werd gemaakt, wilde men bij de andere die daken graag bedekken met zonnepanelen. Het is het ene of het andere, gaf Jan Mossel van het plantjes leverende Sedumworld BV wel toe, maar hij zag wel kans de eventueel bij zonnepanelen overgebleven ruimte op de daken groen te maken. “Er omheen”, lachte hij.

Auto

“We zijn in Amstelveen heel goed bezig met energietransitie”, zei Gordon. “En als gemeente zelf willen wij daarbij een voorbeeld zijn.” Bij de officiële in gebruik name (zij reed met vicevoorzitter van de gemeenteraad een rondje door het Stadshart) moest een medewerker van de gemeente wel erkennen dat voor de zware vrachtwagens blijkbaar nog niet een krachtig genoeg elektrisch systeem beschikbaar is, zodat die diesel blijven slurpen. Overigens heeft de gemeente al dure elektrische personenwagens in gebruik.

Mens

Vaste presentator en dagvoorzitter van de gemeente Matthijs den Hollander, officieel Stadsdichter, hield ’s middags de dik driehonderd kinderen van Roelof Venema- en Rembrandtschool in P60 voor dat door schoolkinderen te verzamelen zwerfvuil binnenkort op het Stadsplein wordt gestort, waarbij het jeugdjournaal een uitnodiging krijgt. Eigenlijk werd de hele dag het best samengevat door wat een zekere Wassim die middag in een gedicht zei. Hij vroeg de aarde: ‘Hoe word jij weer aarde en ik weer mens?’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.